Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Na RTS-u više sindikalaca nego zaposlenih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2013.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

Na RTS-u više sindikalaca nego zaposlenih

Ni na jednoj komercijalnoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji ne postoje organizovani sindikati, iako njihovo delovanje nije zvanično zabranjeno, rečeno je za Forum u televizijama Pink, Prva, B92 i Hepi. S druge strane, na medijskom javnom servisu, odnosno Radio-televiziji Srbije deluju čak četiri sindikata, koji broje skoro 4.000 članova, što je znatno veći broj od ukupnog broja zaposlenih u toj kući.

Na RTS-u postoje četiri sindikata - Samostalna sindikalna organizacija RTS, Sindikat RTS Nezavisnost, Nezavisni strukovni sindikat i RTS Sindikat novinara Srbije, u kojima tvrde da je ukupan broj zaposlenih u javnom servisu nešto veći od 3.200.

Predsednica najbrojnijeg Samostalnog sindikata Luna Zorić kaže za Forum da ovaj sindikat okuplja između 1.650 i 1.700 članova, što je polovina od ukupnog broja zaposlenih. Prema njenim rečima, iako su na RTS-u sprovedena tri socijalna programa 2003, 2005. i 2009. godine, broj zaposlenih je i dalje „veći nego što bi trebalo“.

- Uprkos tome što je otišlo dosta ljudi, kojih je nekada bilo 8.000, RTS je i dalje veliki sistem. Ako gledamo situaciju u celoj Srbiji, materijalni položaj zaposlenih u RTS-u je dobar. Mi kao sindikat trudimo se da obezbedimo pomoć za bolesne, nabavku knjiga i slično, napominje Zorićeva.

Više od 1.000 članova ima i Sindikat RTS Nezavisnost, čiji predsednik Dragan Milanović kaže za Forum da ovaj sindikat ne obezbeđuje „polutke, zube, letovanja i zimovanja, radničko sportske igre“, već pravnu zaštitu i edukaciju članova.

- U proseku je na RTS-u plata oko 47.000, zbog čega se stiče utisak da je materijalni položaj zaposlenih relativno dobar. Međutim, generalni direktor Aleksandar Tijanić prijavio je platu od 410.000 dinara, a još mnoga TV lica imaju visoke zarade, koje „vade“ taj prosek plata. Inače, oko 2.000 ljudi prima izrazito male plate, objašnjava Milanović, tvrdeći da u sindikatima ima više članova nego što ima zaposlenih, zato što su mnogi učlanjeni u dva, ili u sva tri sindikata istovremeno.

Dragan Milošević, predsednik Strukovnog sindikata RTS, koji broji oko 940 članova, naglašava za naš list da, osim borbe za bolje uslove rada zaposlenih, ovaj sindikat prati i dešavanja u vezi sa zakonima o javnom informisanju i o elektronskim medijima. On smatra da oni treba da se primenjuju i na zaposlene u javnom servisu, kao i da se u njih uvrsti Amsterdamski protokol kako bi se regulativa približila evropskim standardima.

- Materijalni položaj radnika na RTS-u je izuzetno težak. Četiri godine nije menjana cena rada. Procenat inflacije je 27 odsto, cene troškova života su porasle za 70 odsto, a računi otišli za 80 odsto, navodi Milošević.

Sa Strukovnim sindikatom na RTS-u zajedno nastupa i Sindikat novinara Srbije.

Predsednica ovog sindikata Branka Dikanović Trbojević kaže za Forum da je među zaposlenima na RTS-u svega deset odsto novinara, što je oko stotinak ljudi, kao i da su svi oni učlanjeni u ovaj sindikat.

Na Studiju B bez podela

Na gradskoj televiziji Studio B deluje Sindikalna organizacija JRDP Studio B, kao jedina organizacija ove vrste. Predsednica sindikata Jelena Vučićević navodi za Forum da je u ovu organizaciju učlanjeno 170 od 230 zaposlenih na televiziji. Prema njenim rečima, sindikat zaposlenima omogućava pomoć pri podizanju beskamatnih kredita, bespovratnu pomoć za lečenje, prilikom smrti, venčanja, rođenja deteta, kao pravnu zaštitu svih članova. Ona nije htela da komentariše materijalni položaj zaposlenih na toj televiziji, ističući da su plate za sada redovne.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi