Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Posle tužbe Tanje Vojtehovski za klevetu, urednik ide pet meseci na robiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2013.

Autor: Siniša Kostić Izvor: Pravda

Posle tužbe Tanje Vojtehovski za klevetu, urednik ide pet meseci na robiju

Bivši glavni i odgovorni urednik „Nacionalnog građanskog lista“ iz Novog Sada Milorad Bojović dobio je pravosnažno rešenje o odlasku u zatvor na 150 dana zbog teksta objavljenog još 2011. godine u ovim, sada ugašenim novinama, Naime, Bojović je na osnovu tužbe za klevetu od strane novinarke Tanje Vojtehovski najpre osuđen na novčanu kaznu od 150.000 dinara, ali pošto nema novaca da kaznu plati, ona mu je zamenjena petomesečnim zatvorom.

 

- Napisan je tekst u kome smo ismejali lidera LSV Nenada Čanka i Tatjanu Vojtehovsku zbog njihove potrebe da se javno hvališu kako imaju mnogo mlađe partnere. Povređena tekstom, Tanja nas je tužila, ali se sud nije bavio suštinom naše odbrane – objašnjava Bojović .

On kaže da objašnjenje da se radi o kritici jedne društvene pojave, čiji akteri su javne ličnosti, sud nije uvažio.

- U obrazloženju presude sudija je napisala da niko nema prava da drži moralne pridike drugom, pa makar bio i novinar . Prema tom obrazloženju, ni sveštenici ne bi smeli da govore o moralu – kaže Bojović.

Zanimljivo je da će urednik morati u zatvor po presudi za klevetu, koja je nedavno ukinuta kao krivično delo, po zahtevu iz Evropske unije.

- Apsurd je da će sada, ukoliko je u toku krivični postupak za klevetu, on po sili zakona biti obustavljen , jer to tako nalaže pravno pravilo da se na okrivljenog uvek primenjuje povoljniji propis. Ali, ako ste pravosnažno osuđeni za isto krivično delo, idete u zatvor – ističe Bojović.

Bojović smatra da je ova odluka o tome da ide na robiju delom i politička, jer je ugašeni list bio, kao i NS reporter koji sada uređuje, veliki kritičar Čankove LSV i pokrajinske vlasti.

- Odluka o slanju u zatvor zbog krivičnog dela koje ne postoji, nije ništa drugo do pokušaj da nas ućutkaju, kao što su pokušali sa aferom „ državna tajna“ u vreme ministra odbrane Dragana Šutanovca – tvrdi Bojović.

Tanja Vojtehovski, odnosno njena firma „Vojtehovski komunikacije“ sa jednim zaposlenim, donirala je uoči prošlogodišnjih izbora pet miliona dinara ili oko 45.000 evra Čankovoj Ligi socijaldemokrata Vojvodine, čime se našla na drugom mestu po visini donacija. Ligaši su više dobili samo od firme „ 1.oktobar „ iz Sombora, koja je uplatila sedam miliona dinara. Ovi podaci su zvanično objavljeni na sajtu LSV.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

25.03.

2013.

Nevena [neregistrovani] u 09:44

Raditi profesionalno

A zašto su se uopšte bavili takvim stvarima i pretresali tudje krštenice, kada to nije ni nemoralno ni protivzakonito, a i nema nikakve veze sa poslovima koje ovo dvoje ljudi obavlja!

Odgovori
sub

23.03.

2013.

kosta [neregistrovani] u 11:13

šta raditi

UNS bi mogao da zаtraži od Predsednikа države pomilovanje, ako druge nema.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi