Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radio Leskovac u minusu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 04. 2013.

Autor: Danilo Kocić Izvor: Pregled

Radio Leskovac u minusu

Radio Leskovac, koji je osnovan pre 42 godine, jedini je elektronski medij u Jablaničkom okrugu koji ima regionalnu frekvenciju, ali mu sudbina nije nimalo zavidna, jer je osnivač lokalna samouprava i gotovo je sasvim izvesno da će ovaj kolektiv morati da promeni vlasničku strukturu.

„Od osnivanja do današnjih dana Radio Leskovac je bio medijska kuća koju karakteriše pravovremeno i nepristrasno izveštavanje o pojavama, događajima i ličnostima i prenošenje svih stavova i mišljenja koja su zastupljena u zajednici“, ocenjuje Slavica Vučković, dugogodišnja novinarka, sada direktorka Radio Leskovca.

U javnosti Radio Leskovac, kao i drugi mediji na jugu Srbije, slove za neobjektivna glasila, jer sva istraživanja govore da deluju pod velikim pritiskom lokalnih lobija, a zbog ogromnih finansijskih problema primorani su da traže pomoć lokalne samouprave i zbog toga katkad izgleda da su, u stvari, PR menadžeri aktuelne vlasti. U Radio Leskovcu, koji mesečno emituje oko 5.500 minuta vlastitog programa i priprema 16 specijalizovnaih emisija, zaposleno je

32 radnika, među kojima je u osnovnoj delatnosti 19 novinara, tehničara i realizatora programa. „Naš kolektiv raspolaže kadrovskom strukturom i stručnjacima koji zadovoljavaju naše potrebe”, ocenjuje Vučković.

Na kraju prošle poslovne godine Radio Leskovac je zabeležio više od tri miliona potraživanja, ali je istovremeno dužan oko 6,4 miliona dinara. „Od ukupnog duga prema dobavljačima izdvajamo veće obaveze prema JKP Toplana - 3,9 miliona, Direkciji za izgradnju - 1,3 i SOKOJ-u - oko 519.000 dinara”, precizira Slavica Vučković.

U 2012. godini Radio Leskovac je zabeležio gubitak od oko 2,5 miliona dinara, a on bi zasugrno bio neuporedivo veći da lokalna samouprava, osnivač kolektiva, nije obezbedila subvencije od 19 miliona dinara. „U 2012. godini isplaćene su zaostale zarade za 2011. i zarade za 2012. godinu - zaključno s junskim primanjima, i plaćeni doprinosi na najnižu osnovicu od jula do novembra iste godine”, kaže Vučković.

Povodom brojnih glasila da ova stanica nema dozvolu za rad, oglasili su se iz tog kolektiva saopštenjem. Na zvaničnom sajtu Republičke radio-difuzne agencije stoji da je ovoj stanici oduzeta dozvola, ali Vučković ističe da je reč o lokalnoj frekvenciji. „Podneli smo zahtev Gradskom veću da budemo regionalni javni servis, a već smo dobili podršku ostalih lokalnih samouprava Jablaničkog okruga”, kaže Vučković, uz naglasak na činjenici da, kao ozbiljan i odgovoran medij, s tradicijom dužom od četiri decenije, Radio Leskovac se neće baviti čaršijskim pričama dušebrižnika o neposedovanju dozvole za rad.

Prvo radili na lokalu

Godine 2008, u vreme kada je Radio Leskovac konkurisao, a kasnije i dobio regionalnu dozvolu, ovaj medij funkcionisao je kao lokalno glasilo. Republička radiodifuzna agencija 29. decembra 2008. godine donela je rešenje kojim se Radio Leskovcu izdaje dozvola za emitovanje radio-programa u radio-difuznoj oblasti 1, područje opština Rr 25 (Leskovac, Lebane, Vlasotince, Bojnik,

Medveđa) - regionalna dozvola. Istog trenutka, Radio Leskovac se RRA obratio dopisom u kome se odriče prava emitovanja programa na lokalu, tačnije odriče se lokalne dozvole i pre njenog isteka, što je Radiodifuzna agencija i objavila na svom sajtu, navodi se u saopštenju koje je potpisala Slavica Vučković.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

24.04.

2013.

Toni Stankovic [neregistrovani] u 10:22

A u Uzicu...

Gradonacelnik ovdasnji, Sasa Milosevic, rasporedio je pare za medije u 2013-oj. Uzicka nedelja, kao i do sada, na dnu:
1. TV Lav 1.650.000
2. TV5 i Radio San 1.725.000 - isti vlasnik (TV 5 1.350.000, Radio San 375.000)
3. Radio Luna 525.000
4. Radio 31 (slovenacki radio) 262.500
5. Vesti 750.000 - isti vlasnik (Radio Uzice 300.000, Vesti 450.000)
6. Uzicka nedelja 262.500 (isto kao Slovenci, a mnogo manje od cuvene stanice sa kulturnom misijom - Radio San, Vesti i da ne pominjem...)
Ovi iznosi su sa pdv-om.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi