Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ura, kultura
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2013.

Autor: Branka Otašević Izvor: Politika

Ura, kultura

Oko ovog simpatičnog pokliča okupila se grupa stvaralaca koji svoja dela namenjuju prevashodno deci.

Pridružuje im se sve više ljudi različitih zanimanja, uverenih da opravdano nezadovoljstvo trenutnim stanjem u kulturi što pre treba iz žalopojki pretvoriti u akciju. Pri tom, nije loše poći baš od najmlađih, s namerom da bar za te nove generacije građana (samim tim i za njihove izabrane predstavnike koji će u budućnosti odlučivati o opštem interesu naroda) kultura, posebno umetnost, postanu nasušna potreba i neophodan deo ličnog duhovnog života.

Izveštavajući o ovom pokretu u nastajanju, RTS će verovatno naći načina da se pokaže i kao njegov saradnik. Biće to prilika da pojača svoj ukupan kulturni program (obrazovni, naučni, umetnički) koji već dugo trpi prigovore da ga nema dovoljno, da je potisnut u produkciji i skrajnut u dnevnom rasporedu emitovanja.

Činjenica je, ipak, da je povećana proizvodnja domaćeg igranog programa jedan od značajnih doprinosa javnog RTV servisa savremenom stvaralaštvu; da se održava redovnost – nedeljna, dvonedeljna, mesečna – informativnih pregleda, kulturnih magazina i specijalizovanih emisija o književnosti, teatru, filmu, likovnim umetnostima; da se ustalilo prikazivanje snimaka zapaženih teatarskih i muzičkih predstava; da su na ekranu uvek hronike domaćih i stranih festivala međunarodnog ugleda...

Međutim, ono što daje pravo da se na ukupnu kulturnu ponudu RTS-a gleda pohvalno i s punim odobravanjem jeste RTS digital. Taj specijalizovani kanal, koji se najčešće ističe kao mesto izvrsnih tehničkih svojstava, visokog kvaliteta slike i tona, zapravo je skup emisija vrhunskog sadržaja. Odlikuje ga obilje raznovrsnih formi kroz koje se gledaocu nudi upravo kultura u širem, i umetnost u užem smislu reči.

U dobroj kombinaciji domaćih i stranih naslova, dokumentarnih žanrova, direktnih i odloženih prenosa, istraživanja umetnosti i njenog izvođenja, umetničke kreacije i njenog tumačenja, program RTS digital dvostruko je podsticajan: nudi nova znanja i velika uživanja. Izuzetnost pojedinih umetničkih biografija, unutrašnji svet umetničkih radionica, odgonetanje tajni kreativnih postupaka, čine ne samo zanimljivim nego i uzbudljivim dokumentarne programe zastupljene na ovom kanalu.

Ništa manje privlačnosti nema u programima čiste umetnosti, za televiziju posebno snimljenim operskim, pozorišnim, baletskim predstavama i koncertima muzike svih vrsta, pogotovo što su u izboru najbolji autori, ansambli, solisti.

Tu je, kao i obično, i jedno – ali. RTS digital može da se gleda samo u kablovskoj distribuciji, te stoga nije dostupan svima. Nisu, nažalost, baš svima u Srbiji dostupni ni signali Drugog, pa čak ni Prvog programa. Ipak, ruku na srce, RTS digital svakako stiže do onog užeg, obrazovanijeg i kulturno potrebitijeg segmenta TV gledalaca koji, po pravilu, živi u urbanijim, „kablovanim” sredinama. To ne znači, naravno, da i ostaloj publici RTS na preostala dva kanala ne duguje više kulture.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi