Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  BIA u belom džipu presrela direktora Naših novina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 05. 2013.

Autor: Ekipa Naših Izvor: Naše novine

BIA u belom džipu presrela direktora Naših novina

Vuka Vučurevića pratili i legitimisali agenti BIA pod optužbom da je odavao u javnosti telefone Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Prisluškuju se telefoni redakcije i urednika


Državni vrh u panici urednici i direktor Naših na ‘merama’


Režimski udar na Naše novine! Zbog kritičkog pisanja o sporazumu potpisanom u Briselu državni vrh stavio je naš list na takozvane bezbednosne mere, što podrazumeva praćenje i prisluškivanje urednika i direktora Naših novina.
Naredba o merama Bezbednosno informativnoj agenciji stigla je, kako saznajemo, iz kabineta visokog funkcionera Vlade, koji se osetio najviše pogođen zbog našeg pisanja. O tome kolika je panika zavladala i koliko su službenici BIA ozbiljno shvatili svoj zadatak zastrašivanja medija govori i poslednji slučaj direktora Naših novina Vuka Vučurevića, koga su agenti prvo pratili, pa zatim i presreli pred zgradom u kojoj stanuje.


- Vozeći ka stanu primetio sam da me sve vreme u stopu prati beli džip. Gde god bih ja skrenuo, skrenuli bi i oni, sve dok nisam parkirao kola ispred zgrade u kojoj živim. Tada su iz njega istrčala dvojica momaka, preprečila mi put, legitimisala se kao radnici BIA i rekla mi da imaju saznanja kako sam učestvovao u famoznom objavljivanju telefonskih brojeva najviših državnih funkcionera Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, da bi mi nakon legitimisanja saopštili da ću tim povodom biti pozvan i na informativni razgovor – kaže Vučurević, koga su agenti službe državne bezbednosti još neko vreme zadržali na parkingu ispred zgrade.


- Prvo su prokomentarisali da pisanje Naših novina direktno podriva državnu politiku i napore vlasti i upitali me da li smo svesni šta time činimo?! Zatim su se vratili u džip i odvezli, bez ikakvih daljih objašnjenja – dodaje direktor Naših novina, koji čeka poziv na pomenuti informativni razgovor i ističe:


- Pošto su optužbe davanje bilo kakvih telefona, ovo doživljavam kao klasičan pritisak na medij koji ne piše ono što bi vlast volela da čita. Ako je to put Srbije u Evropsku uniju, neka im je prosto - ističe Vučurević.


Akcija „prevaspitavanja“ našeg lista od strane režima nije se, nažalost, svela samo na presretanje direktora i perfidno izmišljenu priču o telefonima. Naime, kako saznajemo od izvora u Bezbednosno informativnoj agenciji, krajem prošle nedelje nekoliko operativaca dobilo je na kolegijumu zadatak da kao najveći prioritet uzmu rad na slučaju Naše novine.


- Opozvani smo sa zadataka kojim smo se dotad bavili i na naše zaprepašćenje rečeno nam je da se posvetimo Našim novinama, odnosno da ispitamo ko stoji iza njih, ko ih finansira, za čiji račun kritički pišu protiv vlasti, čak su nam poimence pominjali glavnog urednika Antonija Kovačevića i kolumnistu Mihaila Medenicu - poverio se jedan od operativaca BIA kolegi iz jedne beogradske redakcije.

 


Kako takođe saznajemo iz dobro obaveštenih izvora, telefoni redakcije i nekoliko urednika konstantno se prisluškuju, a prate se i elektronska pošta i društvene mreže. Ako je i zbog Naših novina, mnogo je!

Antrfile : Smajlović: Hitno rasvetliti sve okolnosti

Povodom pomenutog slučaja oglasilo se i Udruženje novinara Srbije, odnosno njegova predsednica Ljiljana Smajlović:
- Mislim da bi to presretanje direktora pred ulazom u zgradu moglo da se tretira kao neka vrsta uznemiravanja. Ako su operativci hteli da pozovu direktora na razgovor, zašto to nisu učinili, zašto su dolazili da samo „najave“ kako će ga pozvati? Važno je da hitno dobijemo odgovor na to pitanje jer su Naše novine  upadljivo kritički raspoložene u odnosu na sadašnju vlast.
To znači da svaki potez vlasti prema Našim iziskuje pažnju - naglasila je Smajlovićeva.

.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi