Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Traže da se ne ukida TV pretplata za RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 05. 2013.

Autor: M.R. Izvor: Blic

Traže da se ne ukida TV pretplata za RTS

- Članovi radne grupe koja radi na izradi zakona o elektronskim medijima protive se ideji da RTS pređe na direktno finansiranje iz budžeta - rekao je Slobodan Kremenjak, član radne grupe.

 


 

Ko treba da plaća program: Građani ili Vlada

Nacrtom zakona predviđeno je da se Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine finansiraju iz budžeta do 31. decembra 2015. Eksperti iz radne grupe odbili su da potpišu ovakav predlog koji su izneli predstavnici Ministarstva kulture.

- Finansiranje javnog servisa putem pretplate bolji je model nego finansiranje iz budžeta, a razlog je taj što nismo bili uvereni da postoje mehanizmi kojima bi se sprečilo da vlast kroz odobravanje sredstava iz budžeta ne vrši pritisak na javni servis i njegovu uređivačku politiku - rekao je advokat Kremenjak.

 

Prema njegovim rečima, predlog radne grupe je da pretplata ostane, a da se pojača odgovornost javnog servisa prilikom trošenja tog novca, ali i odgovornost građana u plaćanju pretplate.

Nacrtom je predviđeno da se na naplatu potraživanja za TV pretplatu prihvati rok zastarelosti od godinu dana.

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

15.05.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:02

Tijanicev servis

RTS nikada nije bio JAVNI SERVIS,bez obzira kako se finansira.Novcem jadnih i oguljenih gradjana,raspolaze Tijanic tako sto nikom ne polaze racune,a svaka Vlada ostaje gluva i nema na njegove manipulacije.Gradjani to vide i cuju za razliku od nadleznih i ne cudi sto su mnogi odustali od placanja enormnih varijabila odabranih,nazovi tv lica.Saznali smo koliko vredi njihovo lice,ali nismo videli koliko vredi njihov mozak!!!

Odgovori
uto

14.05.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 20:05

Logican komentar: pretplata i autocenzura

Ako je Raduiodufuzna ustanova Srbije (RUS) isto sto i audio i audio-vizuelna javna medijska sluzba Srbije, onda je svejedno da se ona finansira iz pojedinacnih RTV pretplate clanova javnosti ili iz poreza i drugih prihoda, odnosno budzeta iz kojeg se finansiraju sve nadleznosti Srbije, odnosno njene sluzbe.

Pa ako su proizvodna sredstva RUS-a u javnoj (drzavnoj) svojini, nema razloga da su i finansijska sredstva RUS-a iz javnih finansija (budzeta).

Finansiranje iz pretplate ili budzeta nije razlog da se ne ostvari javni interes - kvalitetan audio i audio-vizuelni javni medijski program (zabavni, informativni i obrazovni).

Odgovori
uto

14.05.

2013.

Društveno odgovrna mreža ANLI [neregistrovani] u 18:30

pretplata i autocenzura

Protivljenje Radne grupe predlogu da se ubuduće RTS-a finansira iz budžeta a ne iz pretplate jer će zaboga finansiranje iz pretpate obezbediti nezaisnost javnog servisa bi bilo potpuno opravdano kad bi pretplata zaista garantovala nezavisnost u radu RTS-a. Međutim, meni se čini da je autocenzura u RTS-u za doba Tijanića dostigla takve visine da je svaka nezavisnost tamo samo bajka. RTS se finasirao iz pretplate u prethodnih 8 godina a svi znamo na šta je ličio rad informativne redakcije RTS-a u tom periodu. Za tih 8 godina, činjenice neporecivo opominju - država je opustošena a građani siromašniji nego ikada, ali na RTS-u nismo mogli da čujemo ni reč o tome a kamoli neki kritički komentar takve politike. U tom smislu je RTS stvarno medijsko svetsko čudo pa logična zalaganja, poput ovog gospodina Kremenjaka postaju nelogična pa čak i smešna.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi