Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ne komentarišem medije, oni su slobodni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 05. 2013.

Autor: Lj. P., T. S. Izvor: Blic

Ne komentarišem medije, oni su slobodni

Izlažirana reportaža o navodnom švercu oružja iz Srbije u Francusku na državnoj televiziji Frans 2 urađena je ispod svakog profesionalnog minimuma i etičkih principa, ali nije poruka države Francuske, ocenio je za „Blic” Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a. Francuski ambasador u Srbiji Fransoa Gzavijer Denio odbio je juče da komentariše novinarsku priču pozivajući se na nezavisnost medija u Francuskoj.

- Štampa je u našoj zemlji slobodna i ne bih da komentarišem ono što štampa objavljuje. Šverca oružja ima u svim zemljama, pa i na Balkanu. Vlade naših zemalja su svesne tog problema i imamo odličnu saradnju - rekao je Denio.

Obradović je takođe izjavio da je odnos između francuske države i nacionalnog servisa drugačiji nego u Srbiji, kao i da bi bilo preterivanje shvatiti televizijsku emisiju kao poruku države, ali je istovremeno ukazao na dublje probleme koje Srbija može da ima sa francuskim javnim mnjenjem.

 

- Ne možemo da očekujemo da francusko javno mnjenje na drugačiji način posmatra državu u kojoj je svirepo ubijen njen državljanin, a onda se čini sve da se ubice eboliraju. Umesto upućivanja demarša ili sličnih aktivnosti, našoj državi bi bilo korisnije da razmisli da li je njena komunikacija sa stranim medijima na po željnom nivou.

Prethodni predsednik države odbio je intervju za austrijsku televiziju ORF uz obrazloženje da mu se ne sviđaju pitanja, a aktuelni je pristao na intervju za nemački „Bild“ a onda odustao, i to nakon što je novinar proveo u Beogradu tri dana čekajući ga.

Naravno da su novinari i njihove medijske kuće bili iznervirani. To nije dobar odnos državnika prema stranim medijima - upozorio je predsednik NUNS-a. Šef srpske diplomatije ponovio je juče za „Blic” da su preduzeti svi potrebni koraci da bi se dobilo objašnjenje od Francuza i da bi se „jednom zauvek zaustavila ta priča”.

- Država Francuska mora da nam objasni kako se to dogodilo jer je Frans 2 kao naš RTS, u smislu da je u pitanju nacionalna TV.

Znamo da na novinare ne može da se utiče i mi to ni ne želimo, ali dužni su da objasne - rekao je Ivan Mrkić.

Fabrikovana priča o švercu oružja prikazana je u martu na francuskoj televiziji Frans 2, u udarnom terminu. Prikazana je ilegalna trgovina oružjem. Istraga koja je sprovedena tim povodom u našoj zemlji pokazala je da je u pitanju lažna priča, sa lažnim akterima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi