Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uredne platiše će opet biti namagarčene?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 05. 2013.

Autor: Slađana Vukašinović Izvor: Naše novine

Uredne platiše će opet biti namagarčene?

Oni koji su redovno izmirivali račune biće izigrani i prevareni, ali i pored toga ne mogu da pokrenu tužbu i od države traže odštetu jer je pretplatu nalagao zakon, kaže advokat Sava Anđelković. U Srbiji su, sudeći po tome što država sve češće prašta dugove dužnicima, neplatiše postale zaštićena kategorija. Stara srpska poslovica da je „dug zao drug“ je očito prevaziđena, čak bi se moglo reći da je ovde „dug dobar drug“.

To potvrđuju mere kojima je država oprostila kamate za neplaćene poreze i struju, a ovih dana uredne platiše su dobile i novi šamar inicijativom pre svega vicepremijera Aleksandra Vučića da se ukine mesečna pretplata za RTS.

Sagovornici Naših novina upozoravaju da ovakvom praksom država podstiče kulturu neplaćanja, jer zbog socijalne demagogije i političkih poena vlast otpisuje dugove ne preduzimajući nikakve restriktivne mere i tako od urednih platiša pravi budale.

Izigrani građani

Beograđanin Dragan Vuković kaže da je jedan od takvih.

- Redovno plaćam sve račune, uključujući i pretplatu za RTS. Kolege mi se zbog toga smeju i tvrde da sam budala jer nisam shvatio da su u Srbiji dužnici zaštićeni kao beli medvedi. Ne znam šta se tu dešava. Dinkić priča da pretplata treba da ostane, Vučić kaže da se mora ukinuti i tada zaboravlja na noćne more od praznog budžeta. U stvari noćne more imaju građani koji plaćaju pretplatu i druge račune i koje je država izigrala i dovela u diskriminisan položaj - kaže Vuković za Naše novine.

I Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije smatra da su građani koji su godinama plaćali televizijsku pretplatu izigrani.

- RTS je trebalo jasno da definiše koji je period trajanja naplate preko računa za struju. Neko je zloupotrebio vaše lične podatke, što je nezakonito i nikada nije bilo dozvoljeno. RTS nije prethodno potpisao ugovor sa svakim korisnikom pojedinačno, što je obavezno prema Zakonu o radiodifuziji i to znači da se niko od građana nije ni obavezao da daje novac za gledanje televizijskog programa.

Zbog manjkavosti celog sistema do sada nije vođen nijedan ozbiljniji sudski postupak, a nema osnova ni da se podnese tužba protiv onih koji nisu plaćali pretplatu - kaže Papović.

Zaštićena kategorija

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić suprotnog je mišljenja.

- Svi koji su utuženi zbog neplaćanja pretplate moraće da plate svoj dug. Za ono šta će se dešavati, odnosno da li će pretplata biti ukinuta ili će se RTS finansirati iz budžeta ne mogu da donosim sudove jer država donosi zakone, pa će tako javni servis biti onoliko veliki i moćan koliko odredi država. Ne treba biti pesimista, možda država izdvoji dovoljno novca za podmirivanje svih funkcija javnog servisa - ističe za Naše novine Tijanić, ne želeći da komentariše da li takav način finansiranja može da ugrozi objektivnost RTS-a.

Beogradski advokat Božo Prelević upozorava, međutim, da je zbog objedinjene naplate struje i RTS pretplate moguće da javni servis izgubi spor jer na jednoj uplatnici stoje dve stvari za plaćanje pa utuženi može da se brani da je on upravo platio TV pretplatu, a ne struju.

- Bojim se da će u ovoj igri sa pretplatom profitirati neplatiše, a da će ovakav način tolerisanja i nesankcionisanja dužnika izazvati revolt jer na indirektan način poručuje da se neplaćanje obaveza isplati - kaže Prelević za Naše novine.

I njegov kolega Sava Anđelković smatra da su neplatiše zaštićena kategorija.

- Ako nema tužbe, dug za RTS pretplatu zastareva za 12 meseci. Posle svega uredne platiše će biti izigrane i prevarene, ali i pored toga oni ne mogu da pokrenu tužbu i od države traže odštetu jer je pretplatu nalagao zakon dok je neplaćanje računa naložila politika - ocenjuje Anđelković.

Platićemo dva puta

Za urednika sajta Kamatica Dušana Uzelca kultura neplaćanja koju podstiče država nije iznenađenje.

- Opraštanje dugova predstavlja nesposobnost države da naplati svoja potraživanja. Na kraju to uvek plate poreski obveznici jer će se dug RTS-a ili EPS-a pokriti iz budžeta, pa ispada da će redovne platiše i TV pretplatu i struju plaćati dva puta - kaže Uzelac.

Predstavnici EU pak nezadovoljni su najavama čelnih ljudi srpske vlasti da će ukinuti pretplatu za RTS i RTV.

- Umesto da organizuje kampanju kojom bi se naplata pretplate povećala, političari svojim nastupima kao da namerno smanjuju prihod javnim servisima, što izaziva sumnju da je krajnji cilj ove mere ne rasterećenje građana, jer će oni i kroz budžet finansirati javne servise, već ostvarivanje kontrole nad njihovim uređivačkim politikama - smatraju predstavnici EU.

 Ukidanje pretplate do kraja jula

Da će TV pretplata biti ukinuta najverovatnije do kraja jula, potvrdio je i Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture i član radne grupe koja se bavi izradom zakona o elektronskim medijima.

- Pisanje zakona je završeno i ostalo je da se, ako bude trebalo, urade neke ispravke. Predlog je da se ukine pretplata i da se u naredne dve godine RTS i RTV finansiraju iz budžeta - rekao je Kolarević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi