Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stigla optužnica zbog "kvizova" TV Duga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2013.

Izvor: MONDO

Stigla optužnica zbog "kvizova" TV Duga

Tužilaštvo za organizovani kriminal goni 18 osoba koje su, organizovanjem telefonskih kvizova i astroloških emisija, oštetile više od 160.000 ljudi iz Srbije, regiona i dijaspore.

Iskorištavanjem naivnih građana Srbije, ali i onih i BiH, Crne Gore ili iz dijaspore u Švajcarskoj, Švedskoj i Danskoj, organizovana kriminalna grupa je sebi pribavila zaradu, tj. protivpravnu imovinsku korist, od 502.875.761 dinara, navodi se u saopštenju tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića.

Optužnica je podignuta protiv vlasnika i direktora preduzeća Fonlider osnovanih u Srbiji, Nemačkoj, Crnoj Gori i Srpskoj i RTV Duga, zatim firme MHC d.o.o i MHC Telekomunkacije, i drugih privrednih društava.

Optužnica važi i za zaposlene u tim preduzećima koji su učestvovali u organizovanju televizijskih, radio kvizova i astroloških emisija lažno predstavljajući da se građani mogu uključiti u program i dobiti vredne nagrade.

Vlasnik Fonlidera Rade Jovičić, direktor tog preduzeća Radivoje Pušonja i vlasnik i direktor RTV Duga i RTV Astro, Dušan Morača, organizovali su kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali zaposleni u tim preduzećima, kao i vlasnici i odgovorna lica u MHC i MHC Telekomunkacije i druga privredna društva.

Postoji opravdana sumnja da je ta organizovana kriminalna grupa od 1. januara 2009. godine do 27. novembra 2012. godine organizovala i emitovala kvizove u kojima za tačne odgovore na jednostavna pitanja su nuđene robne i novčana nagrade.

Građani su studio pozivali telefonom sa takozvanom dodatom vrednošću tako da je cena poziva bila posebno tarifirana i kretala se od 0,5 do dva evra po minutu.

U toku emitovanja kvizova građani koji su pozivali radio i TV stanice ili slali SMS poruke preko posebno tarifiranih telefonskih brojeva nisu uključivani u program, a njihovi pozivi su držani na čekanju kako bi se uvećali troškovi poziva.

U kvizovovima nije isplaćena nijedna novčana nagrada niti podeljen obećani robni poklon, a kako bi se stvorio privid da se kvizovi regularno odvijaju, u emisije su uključivani članovi organizovane kriminalne grupe čiji je zadatak bio da se javljaju sa redovnih telefonskih brojeva od kojih su neki bili i u studiju i glumili učesnike kvizova.

Na sličan način organizovane su i astrološke emisije, a u program su uključivani članovi kriminalne grupe, njihovi rođaci i prijatelji dok su građani bili na čekanju.

Optužnica je, kako se navodi, podignuta protiv Jovičića, Pušonje, Dušana Morače, Save Morače, Vlade Stevanovića, Ivane Nikolić, Marka Gajića, Marka Šolajića, Sretanke Morače, Jožice Plevnik, Aleksandre Đerić, Jasne Krsmanović, Aleksandara Lazića, Zorana Majdaka, Branka Kostića, Marka Aćimovića, Čedomira Tasovca i Vladana Petrovića.

Optužnica je podignuta zbog krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a zbog produženog krivičnog dela prevare optužena su sva lica osim Vladana Petrovića koji se tereti za krivično delo odavanje službene tajne.

Jovičić, Majdak i Dušan Morača se pored navedenih krivičnih dela terete i za izvršenje produženog krivičnog dela neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava, a Dušan Morača i za izvršenje krivičnog dela neovlašćeno bavljenje određenom delatnosti.

Osim toga, Jovičiću se stavlja na teret izvršenje produženog krivičnog dela poreska utaja.

Sud je organizatorima Radetu Jovičiću, Radivoju Pušonji i Dušanu Morači nakon podizanja optužnice produžio pritvor do 30 dana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi