Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Milion dinara kazne za TV Apatin uprkos tačnom izveštavanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 07. 2013.

Autor: V. Aranđelović Izvor: Politika

Milion dinara kazne za TV Apatin uprkos tačnom izveštavanju

Lokalni nedeljnik „Novi glas komune”, odnosno njegov izdavač TV Apatin, moraće da plati naknadu štete od milion dinara roditeljima studentkinje M. N. o čijem samoubistvu su izveštavali. Iako su tuženi zbog navodno iznetih neistina, Apelacioni sud u Novom Sadu našao je da se njihova krivica odnosi na povredu prava na privatnost. Po istom osnovu i Radio Dunav u obavezi je da isplati 800.000 dinara roditeljima nesrećne devojke.

Povodom takve odluke reagovalo je juče Udruženje novinara Srbije (UNS), na čijoj konferenciji za medije je zaključeno da je reč o pogrešnom tumačenju Zakona o javnom informisanju, nepoštovanju odluka Ustavnog suda i prakse Evropskog suda za ljudska prava, a da izrečene kazne vode do gašenja medija.

Glavna i odgovorna urednica TV Apatin Vesna Milanović-Simičić pojasnila je da su sa po 500.000 dinara kažnjeni glavni i odgovorni urednik i osnivač medija.

– Reč je o događaju koji je pobudio pažnju apatinske javnosti budući da je bila reč o studentkinji o kojoj smo u više navrata izveštavali kao darovitoj učenici. O njenom samoubistvu su izveštavali i svi lokalni, ali i nacionalni mediji. U tekstu smo objavili obdukcioni nalaz, deo oproštajnog pisma, izjave prijatelja... Iako nijedna od informacija nije netačna, posle pet meseci na adresu naše firme stigla je tužba roditelja zbog iznošenja neistina. Kao nadoknadu za duševni bol tražili su 60.000 evra – priča Vesna Milanović- Simičić.

Osim TV Apatin, roditelji su za netačno izveštavanje tužili i radio stanice „Dunav” i „Apatin”. U tri različita sudska procesa ovi mediji su, odlukom prvostepenog suda koji je utvrdio da nema nijedne netačne informacije koja bi se okarakterisala kao kleveta ili uvreda, oslobođeni tužbe. Međutim, nakon žalbe novosadski Apelacioni sud preinačuje presudu i kažnjava TV Apatin iako ne dovodi u pitanje istinitost izveštavanja.

– Apelacioni sud se bavio povredom prava na privatnost koja se uopšte ne navodi u tužbenom zahtevu, tvrdeći da nije postojao opravdani interes javnosti da sazna za tragičnu pogibiju. Na taj način pomenuti sud je povredio osnovna procesna prava kao i parnični postupak  – naglašava advokat Zoran Lakićević.

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS), istakao je da se medij u ovom slučaju nije ogrešio o novinarski kodeks, kao i da su svi objavljeni podaci (obdukcioni nalaz i deo oproštajnog pisma) kasnije i potvrđeni.

– Ovo govori o lošoj i naopakoj praksi Apelacionog suda u Novom Sadu, koji je i novinara Lasla Šaša, zbog pisma objavljenog u rubrici „Među nama”, osudio na 150.000 dinara. Visoke novčane kazne na koje se osuđuju mediji prete uvođenjem autocenzure i ugrožavaju slobodu medija – istakao je Brajović.

Redakcija lista „Novi glas komune” obratila se i Savetu za štampu sa zahtevom da utvrde da je bilo prekršaja Kodeksa novinara. Zamenik predsednika saveta i predsednik izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić ističe da je ovo prvi put da se tom telu obraća redakcija koja je tekst pisala.

Preduzeće TV Apatin zapošljava 16 radnika, a mesečni prihod od tiraža nedeljnika ne prelazi 25.000 dinara. Zato je ocena prisutnih na konferenciji za novinare da nadoknada štete od milion dinara na vrata ove lokalne medijske kuće stavlja katanac.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi