Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UO RTV traži hitnu pomoć od Dinkića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 07. 2013.

Autor: RTV,B92,Tanjug

UO RTV traži hitnu pomoć od Dinkića

BEOGRAD -Upravni odbor Radio Televizije Vojvodine obratio se pismom ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću u kome ga obaveštava da je zbog smanjene naplate pretplate ugrožen dalji rad tog javnog medijskog servisa.

U pismu se konstatuje da Radio Televizija  Vojvodine ne dobija pozajmice iz budžeta čime se krši Zakon koji nalaže jednak tretman za oba javna televizijska servisa

 Upravni odbor  upozorava da zbog nemogućnosti izmirenja obaveza prema dobavljačima i zaposlenima preti opasnost da Radio Televizija Vojvodine bude sprečena u ostvarivanju svojih obaveza pa i one o informisanju na jezicima nacionalnih zajednica čija su prava garantovana Ustavom Srbije.

Na kraju pisma, ministar Dinkić se poziva da uvaži hitnost zahteva i pronađe način da Radio Televizija Vojvodine dobije neophodnu finansijsku pomoć, kako bi nastavila sa radom kako to Zakon o radiodifuziji nalaže a građani Vojvodine očekuju.

Odložena odluka o finansiranju RTV i RTS

Iako je bila najavljena za danas, odluka Ministarstva kulture o načinu finansiranja javnih servisa RTS i RTV je odložena za sledeću sedmicu.

Podsetimo, ranije je bilo objavljeno da će danas biti objavljen Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima, i to na sajtu Ministarstva kulture i informisanja. Međutim, iz Pres službe Ministarstva kulture za B92 je rečeno da je to odloženo za sledeću sedmicu.

Kako je planirano, nakon javne rasprave, ova dva dokumenta trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri početkom septembra. Međutim, iako se zvanično još uvek ne zna kakav će biti model finansiranja Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, već mesecima se spekuliše da će to biti iz budžeta.

Iako u ovom trenutku kao potencijalno rešenje dominira upravo takav model, što je ideja prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da su male šanse da se ukine pretplata i taj model realizuje.

"Iz evropske komisije stižu jasni nagoveštaji ako ne i otvorene ocene da to jednostavno nije u najboljoj evropskoj praksi i da se takvo rešenje izbegava i Ministarstvo kulture će biti na velikom ispitu da li da posluša jasnu direktivu u ovom trenutku najmoćnijeg čoveka u Srbiji ili da se prikloni onome što predlaže EK", ističe Obradović.

Kako je najavljeno iz resornog ministarstva, novinaska agencija Tanjug bi uskoro mogla da postane vladin biro za komunikacije, dok bi jedan deo agencije verovatno išao u privatizaciju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi