Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tri neistine u jednoj rečenici Željka Mitrovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2013.

Autor: G. I. K. - V. R. Izvor: Blic

Tri neistine u jednoj rečenici Željka Mitrovića

Željko Mitrović, vlasnik Televizije “Pink”, u Dnevniku svoje televizije ponovo je optužio “Blic” da iznosi neistine kako o njemu, tako i o njegovoj kompaniji, ovog puta zbog našeg pisanja da za porez duguje 705 miliona dinara. Optužujući “Blic” da temi poreskog duga nije pristupio dovoljno analitično, Željko Mitrović je u pročitanom saopštenju naveo da je “‘Pink‘ reprogramirao deo svog poreskog duga”, da je “‘Pink‘ samo u prethodnih 40 dana platio državi Srbiji preko 300 miliona dinara”, kao i da je “po osnovu eskontovanih, budućih potraživanja, u pretplati Poreskoj upravi sa preko 700 miliona dinara”.

 

 Da krenemo redom.

Prvo: U „Blicovom“ tekstu o poreskom dugu Mitroviću piše da je „Pink“ napravio sporazum sa Poreskom upravom o reprogramu duga od 705 miliona dinara, kao i da prva od 24 rate, na koliko ovaj dug treba da bude plaćen, dolazi na naplatu 24. februara 2014. Dodatak ovoj informaciji je i to da je Mitrović morao da stavi hipoteke na nepokretnosti da bi mogao da reprogramira dug i da je založio „Pinkov“ studio u Šimanovcima.

Drugo: Željko Mitrović ne govori istinu kada kaže da je uplatio više od (gramatički ispravnije od “preko”) 300 miliona poreza u prethodnih 40 dana. Prema zvaničnim podacima Poreske uprave, „Pink internacional kompani“ (pib 100000274) je od 1. juna do 31. jula, znači za 61 dan, ukupno platio nešto više od 212 miliona dinara poreza. A to je za oko 88 miliona manje od iznosa koji je Mitrović naveo.

Treće: Mitrović tvrdi da je na osnovu eskontovanih, budućih potraživanja u pretplati više od (gramatički ispravnije od “preko”) 700 miliona dinara. Posle dužih konsultacija stručnjaka iz Poreske uprave, utvrđeno je da ne stoji tvrdnja Mitrovića da je on u pretplati više od (gramatički ispravnije od “preko”) 700 miliona dinara. Navodeći termin “eskontna potraživanja”, Mitrović, prema mišljenju poreznika, ostavlja mogućnost da je svoje poresko potraživanje ustupio nekom drugom, što je dozvoljeno, ali ga to ne oslobađa obaveze da ne plati porez od 705 miliona dinara.

RRA o napadima "Pinka" sledeće nedelje

Nova sednica Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), na kojoj bi mogao da bude poništen konkurs za dodelu frekvencije koju je koristila TV “Avala”, ali i na kojoj će biti reči o napadima TV “Pink” na “Blic”, biće održana sredinom iduće nedelje, saznaje “Blic”. Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, nije mogao da precizira datum, ali kaže da je logično da sednica bude iduće nedelje jer 11. 8. ističe zakonski rok za dodelu frekvencije.

Do poništavanja bi, kako je “Blic” već pisao, moglo da dođe po nalogu ljudi iz vrha Vlade Srbije. Odluka bi formalno bila obrazložena potrebom da se “Avaline” frekvencije koriste za proces digitalizacije.

Odluka o dodeli frekvencije je trebalo da bude doneta 23. jula, ali je sednica Saveta RRA odložena zbog „nedostatka kvoruma“. Izvori “Blica” tvrde da je na sednicu došlo osam od devet članova Saveta i da bi, da su glasali, frekvencija pripala “Kopernikusu”.

Nesumnjivo je i da bi poništavanje konkursa doprinelo ubrzavanju digitalizacije, koji je i međunarodna obaveza Srbije. Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić podseća da je i ranije od RRA tražio da ne raspisuju konkurs jer su frekvencije neophodne za ispitivanje digitalnog signala.

- Ako se one oslobode, za mesec dana digitalnim signalom pokrili bismo 80 odsto Srbije. Od prodaje slobodnog spektra frekvencija, zaradili bismo 100 miliona evra - kaže Ljajić.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

05.08.

2013.

vladimir dedic [neregistrovani] u 13:26

neobično

Meni je neobično kako Blic, odnosno incijalima potpisani autori (novinari?) dolaze do podataka iz Poreske uprave tako lako. Nisam siguran da običan gradjanin ima mogućnost da proverava ko je platio porez a ko nije. Lično mislim da gradjani nisu baš previše zainteresovani za "rat" koji se vodi izmedju ove dve kuće. Ali ovo besomučno prepucavanje već ide na nerve.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi