Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Snouden u Rusiji, "na bezbednom mestu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2013.

Izvor: Mondo,agencije

Snouden u Rusiji, "na bezbednom mestu"

Edvard Snouden konačno je napustio moskovski aerodrom i ušao u Rusiju, tvrdi njegov advokat i dodaje da mu je odobren privremeni jednogodišnji azil.

 

Bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije Edvard Snouden napustio je danas tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi i ušao na teritoriju Rusije, pošto je dobio dokumenta za privremeni azil, javljaju ruske agencije.

Njegov advokat Antalij Kučerena izjavio je da je Snouden od ruske Federalne migracione službe dobio dokumenta koja mu omogućuju da napusti tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi.

Snouden je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo i uputio se u nepoznatom pravcu, izjavio je Kučerena.

Kučerena je prethodno uručio dokumenta Federalne migracione službe (FMS) koji mu omogućavaju da tokom godine bude na teritoriji Rusije.

"Uručio sam mu dokument o privremenom godišnjem azilu na teritoriji Rusije", kazao je Kučerena novinarima.

On nije želeo da kaže gde je Snouden otišao iz tranzitne zone aerodroma gde je bio od 23. juna.

Advokat je rekao da može da pretpostavi, ali da ne može da kaže iz bezbednosnih razloga gde je Snouden.

On je međutim dodao da je američki analitičar koji je "danas jedan od najtraženijih ljudi na svetu", otišao na "bezbedno mesto".

Snouden će sam birati mesto gde će živeti - u hotelu ili stanu, a on će ga savetovati kao advokat, rekao je Kučerena. Dodao je da će se Snouden "naravno, pojaviti pred novinarima".

Uz dokumenta FMS da je aplicirao za privremeni azil, Sonuden može da boravi na teritoriji Rusije.

Rok za razmatranje je tri meseca, uz mogućnost da se priduži za još tri meseca.

Privremeni azil izdaje se na godinu dana i može biti produžen svake godine.

Edvard Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Snouden može dobiti politički azil ukoliko potpuno prestane da se bavi radom koji nanosi štetu SAD i rusko-američkim odnosima.

Odnosi Rusije i SAD neće trpeti zbog "relativno beznačajnog" slučaja Edvarda Snoudena, izjavio je danas visoki zvaničnik Kremlja.

"Naš predsednik je mnogo puta izrazio nadu da ovo neće uticati na karakter naših odnosa", rekao je pomoćnik predsednika Vladimira Putina, Jurij Ušakov, dodajući da nema naznaka da će američki predsednik Barak Obama otkazati planiranu posetu Moskvi u septembru, prenosi Rojters.

Osude i razočaranje SAD

SAD su veoma razočarane odlukom Rusije da pruži utočište odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu i to umanjuje saradnju koju imaju bezbednosne i policijske službe dve zemlje, izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni.

On je upozorio i da se posle odluke Moskve dovodi u pitanje učešće predsednika SAD Baraka Obame na samitu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je bio planiran za septembar u Rusiji.

"Razmatramo da li je korisno da učestvujemo na samitu u svetlu poslednjih događaja", dodao je Karni, istakavši da odluka još nije doneta.

Prethodno je više američkih kongresmena osudilo odluku ruskih vlasti da pruže politički azil Edvardu Snoudenu, ocenivši da će to uticati na odnose SAD sa tom zemljom.

Republikanski senator iz Arizone i nekadašnji predsednički kandidat Džon Mekejn rekao je da je to šamar za Ameriku, dok je, senator Lindzi Graham iz Severne Karoline kazao da je u pitanju provokacija i znak da Vladimir Putin ne poštuje predsednika SAD Obamu.

"Vašington bi trebalo da shvati ovo kao prekretnicu u našim odnosima sa Rusijom. Potreban je odlučan odgovor Amerike", dodao je senator iz Severne Karoline.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Senata Robert Menendez izjavio je da bi Snouden trebalo da bude u američkoj sudnici, a ne da dobija politički azil u Rusiji.

Američka televizija Si-en-en je prethodno javila, pozivajući se na neimenovani izvor u administraciji, da zvanični Vašington nije iznenađen odlukom ruskih vlasti, jer je ona nagoveštavana prethodnih nedelja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi