Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vreli srpski javni servisi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2013.

Autor: Miodrag Zarković Izvor: Pečat

Vreli srpski javni servisi

Sve se na toploti širi, pa tako i bahata zlonamernost RTS-a i RTV-a na nedavnim vrućinama: ovi prvi se ne ustežu da prekrajaju Srbiju onako kako to odgovara Briselskom sporazumu, a ovi drugi nutkaju parama „nezavisne produkcije“ iako nemaju ni za plate zaposlenih.

Odavno je ustanovljeno da ovdašnjim televizijama čovek ne sme da veruje ni po najbezazlenijim mogućim pitanjima, kao što su, na primer, vremenske okolnosti.

I to ne samo kada je reč o vremenskoj prognozi – u toj oblasti se nijedna televizija u svetu ne pokazuje u kakvom sjajnom svetlu – već i u pogledu spoljne temperature. Većina televizijskih kanala nudi u uglu slike vremenske podatke, ali su oni, takođe preuzeti od zvaničnih službi, često u očiglednom nesaglasju sa ličnim osećanjem. Tako se neretko dešava da na ekranu vidite da u vašem gradu poslednja temperatura iznosi, na primer, 32 stepena, a onda izađene na ulicu i osetite se kao u rerni, tj. shvatite da je spoljna temperatura osetno viša nego vaša telesna.

To sa temperaturama je, međutim, poprimilo i kudikamo pogubnije razmere, shodno pogubnim političkim prilikama u koje je Srbija zapala posle Briselskog sporazuma. Uzmimo za primer protekli ponedeljak, 29. jul, najtopliji dan tekuće godine (a i mnogih prethodnih, reklo bi se). Zvanično izmerene temperature pokazivale su po 40 i više stepeni, a RTS je, pokazujući za njih krajnje nesvojstvenu preduzimljivost, većim delom dana vrteo kajron u dnu ekrana, sa iznosima temperature izmerenim u većim gradovima Srbije – iovako je cela Srbija tog dana pričala samo o tome koliko je vrelo, tako da je kajron bio sigurno najgledaniji RTS-ov sadržaj ko zna od kada.

Ali, kajron nije sadržao niti jedan grad, niti jedno naselje, sa Kosova i Metohije. Samo gradove iz središnje Srbije i Vojvodine. Izostala je Priština, koja je obično prisutna u vremenskim prognozama, ali je izostala čak i Kosovska Mitrovica, koju, doduše, ovdašnje televizije iovako sasvim zanemaruju u svakom smislu.

Nije li to što je RTS uradio neka vrsta teškog prekršaja, barem na nivou onoga kada se objavi karta Srbije bez Kosmeta?

***

Onaj drugi Javni servis, vojvođanski, ne prkosi samo vremenskim prilikama, već i logici. Kukaju vrli urednici Radio-televizije Vojvodine kao Damjanov zelenko, da su ostali bez para i da su zakinuti za nekakva sredstva, jer je država odlučila da novčano pomaže RTS, dok će njih ostaviti na cedilu. Nameću zaključak da će, eto, država biti kriva za to što oni više nemaju para za plate zaposlenih.

Kako onda, međutim, isti taj RTV ima para za otkup gotovih proizvoda iz takozvane „nezavisne produkcije“? Ono, često ta produkcija uopšte nije nezavisna, što se vidi po tome od koga sve oni tako „nezavisni“ nabavljaju sredstva (neretko su to ponovo budžetski novci, nekada dodeljeni preko konkursa, a nekada i ne baš), ali, hajde da ostavimo sada to po strani, i da se usredsredimo na činjenicu da je RTV raspisala 22. jula „javni konkurs za izbor programa nezavisnih radio i televizijskih produkcija, koji će se emitovati na programima Radiodifuzne ustanove Vojvodine ‚Radio Televizije Vojvodine‘ u 2013. godini“.

Da pojasnimo, tačno je da je RTV u obavezi da deo deo svog programa popunjava „nezavisnim produkcijama“. To piše u jednoj od odredaba sumanutog Zakona o radiodifuziji, tačnije u Članu 74, koji nalaže da su javni servisi dužni da nezavisnim produkcijama „stave na raspolaganje najmanje 10 odsto ukupnog godišnjeg vremena emitovanja programa“. Takva zakonska odredba jeste začuđujuće nerazumna, ali, dok se zakon ne promeni, mora da se poštuje (kamo sreće da su nadležni toliko revnosni u poštovanju ostalih zakona, a pogotovo Ustava). Ali, plaćanje zaposlenih na vreme takođe predstavlja zakonsku obavezu. Isto kao i vraćanje dugova. Šta ćemo sa tim „sitnicama“? Kako to da rukovodstvo RTV-a ima para za otkup štiva iz nezavisnih produkcija, a nema za mnoge druge, daleko hitnije potrepštine, zbog kojih kukumavče i jadikuje na sav glas?

***

Da zloupotrebama RTV-a i „vojvođanskog pitanja“ nema kraja, videlo po izjavi „mudrog“ vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, da bi upravo RTV trebalo da postane „dunavski medijski servis“:

„Kada se razrađuje Dunavska strategija, u Evropi kažu da je najlogičnije da RTV bude dunavski medijski servis svih zemalja od Švarcvalda do Crnog mora jer emituje program na 10 jezika“, prenosi jedna vest od 23. jula Pajtićeve reči izgovorene na Kampu tolerancije mladih podunavskih regija i gradova, održanom u Bačkoj Topoli.

Čekajte, gospodine premijeru: kako to da Vojvođanima odjednom više nije neophodan Javni servis samo za njih? Otkud to da vama, gospodine premijeru, koji se toliko zalažete za vojvođansku posebnost u odnosu na ostatak Srbije, sada odjednom silno prija vojvođanska sličnost sa ostalim podunavskim zemljama, pa ste radi čak i Javni servis da priložite na oltar te sličnosti? Što se ne biste potrudili oko srpske celovitosti makar upola koliko se naprežete oko vaših podunavskih i evropskih otvorenosti?

***

Sa druge strane, kako Pajtić pa da bude bolji, kada prvi njegove stranke Dragan Đilas ima obraza da optuži RTS da zapostavlja DS, najveću partiju opozicije?!

Đilas se javno obratio rukovodstvu RTS-a optužujući ih za povlašćen položaj vladajuće SNS u njihovom programu. Najgore od svega je to što je povlašćen položaj zaista očigledan: SNS i jeste nastavljač politike DS-a, a to, pored predavanja Kosmeta i daljeg porobljavanja cele Srbije, znači i neograničene medijske povlastice, naročito na nacionalnoj televiziji. Upravo su se, gospodine Đilas, od vas i vaše stranke „naprednjaci“ učili porobljavanju medija. Ako ne verujete, pitajte američku ambasadu, kojoj se potpredsednik vaše stranke Miki Rakić svojevremeno hvalio da je on lično usmerio medijsku pažnju ka SNS-u u doba stvaranja te stranke – što je sve zabeleženo u depešama objavljenim preko Vikiliksa.

Vrana koju prozivate jeste crna, ali ste je upravo vi, gospodine gavrane, napravili takvom – po uzoru na svoj lik.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi