Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Silosi blokiraju TV i radio-signal
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2013.

Autor: Radoslav Medić Izvor: Blic

Nevolje žitelja dela Odžaka

Silosi blokiraju TV i radio-signal

Žitelji Odžaka koji žive nadomak silosa više od tri decenije ne mogu da prate ni televizijski ni radio-program.

Razlog su predajnici koji su postavljeni na vrhu silosa, kao i antena, nekoliko mobilnih operatera i regionalne radio-stanice. Kako se broj predajnika povećavao, tako je prijem slike i tona na TV aparatima bivao sve lošiji.

Oko 700 domaćinstava je godinama bezuspešno slalo molbe i žalbe ministarstvima, agencijama, RATELU, ali rešenja nije bilo. Ni nadležni u nekadašnjem „Žitoproduktu“, koji je bio vlasnik silosa ni u „Dijamantu“, koji je sadašnji vlasnik, nisu uvažavali žalbe jer se od izdavanje u zakup prostora na vrhovima svojih silosa solidno zarađuje.

Jedan od onih koji je godinama pokušavao da promeni to stanje je i Radomir Bošković, čija se kuća nalazi u Zanatskoj ulici, nepunih sto metara od silosa „Dijamanta“.

Sve smo pokušavali da dođemo do kvalitetnije slike i tona na TV aparatima. Nije nam ništa polazilo za rukom, a morali smo da plaćamo redovnu pretplatu.

Umorila nas je ta dugogodišnja borba i ja sam pre dve godine odlučio da se priključim na kablovsku televiziju - kaže Bošković.

Sve smo probali da bismo imali što bolju sliku i ton. Okretali smo antene u svim mogućim pravcima, ali nije pomagalo. Jedino kad silosi ostanu bez struje i predajnici bez napajanja, imamo odličnu sliku, ali se to retko dešava. Na silosu je načičkano najmanje desetak antena, a nas zabrinjava i elektromagnetno zračenje jer je u blizini i dečji vrtić - naglašava Žarko

Stanković, radio i TV mehaničar.

Bili su stručnjaci iz RATELA, uradili nekoliko provera i pošteno nam rekli da ne mogu ništa učiniti. Kažu da će našim nevoljama doći kraj kada počne da se primenjuje digitalna tehnika. Ja sam posle toga digao ruke iako i dalje redovno plaćam pretplatu - ogorčen je Stanković.

Predajnici mimo zakona

Po zakonskim odrednicama iz 2009. godine instaliranje antena i predajnika u naselju je strogo zabranjeno, a u odeljenju za građevinarstvo SO Odžaci kažu da je dozvolu za postavljanje antena dalo Ministarstvo za prostorno planiranje. - Ako je po zakonu zabranjeno, kako su se onda na silosima „Dijamanta“ našli predajnici i antene više mobilnih operatera?! Ko je odgovaran za naše višegodišnje maltretiranje? - ogorčeni su meštani. I pored nekoliko pokušaja, novinar „Blica“ nije uspeo da dobije komentar od nadležnih u „Dijamantu“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi