Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS obeležava 55 godina postojanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2013.

Autor: J. Vukašinović Izvor: Večernje novosti

RTS obeležava 55 godina postojanja

"Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gledate našu prvu emisiju." Bile su ovo prve reči koje su izgovorene tog 23. avgusta 1958. godine. Upravo njima je, pre 55 godina, započeto emitovanje televizijskog programa u Srbiji. Otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će se emitovati u okviru prepodnevnog i poslepodnevnog programa.

Cena "magične kutije" je u to vreme iznosila i do 20 prosečnih plata, te su samo privilegovani imali sreću da u svojim stanovima imaju TV prijemnike, a televizori su bili postavljeni na najprometnijim mestima u gradovima Srbije.

 

Tokom ove nedelje u kojoj će RTS slaviti 55 godina televizije, novinari Irina Ivić i Milan Srdić će kroz pet specijalnih priloga u emisijama Jutarnjeg programa predstaviti ključne tačke razvoja naše najstarije TV kuće.

- Raditi ove priloge bilo je svojevrsno putovanje kroz vreme - priznaje novinarka Irina Ivić. - U fundusu RTS ostale su sačuvane mnoge scenografije, kostimi i autentični predmeti iz svih tih godina. Tokom snimanja priloga koristili smo sve te rekvizite i bili smo uzbuđeni, jer prikazujemo nastajanje i trajanje velike medijske kuće.

Danas će u okviru Jutarnjeg programa biti predstavljen RTS koji danas vidimo i onaj koji smo gledali devedestih godina, zatim se narednih dana vraćamo u godine kada su nastajale najbolje domaće TV serije, odličan dečji program, prvi prenosi i povezivanja sa evropskim i svetskim informativnim centrima.

- Na sam dan jubileja podsetićemo vas kako je sve počelo i kako su u tom prvom danu isprobani skoro svi noseći žanrovi današnje kvalitetetne televizije - priča Ivićeva i dodaje da su na pripremi retrospektive televizije svi radili sa osmehom na licu.

"Novosti" pišu

U našem listu, koji ove godine slavi šest decenija, davne 1958. godine, tog 23.

avgusta, u popodnevniom izdanju bilo je objavljeno: "Zahvaljujući programu Televizije Beograd samo ispred izloga 'Turistekspresa' danas je svečanom otvaranju Sajma prisustvovalo oko dve stotine terazijskih prolaznika".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi