Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Digitalizacija: Bolja slika i dodatni troškovi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2013.

Autor: M. R. Petrović Izvor: Blic

Digitalizacija: Bolja slika i dodatni troškovi

Digitalizacija koja u Srbiji treba da bude završena do juna 2015. godine “pogodiće” samo korisnike “zemaljske” televizije, odnosno one koji TV signal još primaju preko obične antene, a ne “preko kabla”.

 

Takvih je, kako za “Blic” kaže Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne, unutrašnje trgovine i telekomunikacija, oko 50 odsto domaćinstava u Srbiji i oni mogu da prate svega nekoliko TV programa. Uslov za to da oni mogu da primaju digitalni signal je da nabave televizor koji u sebi sadrži tzv. DVB-T2 prijemnik ili da na već postojeći televizor priključe “set top box” uređaj koji omogućava primanje digitalnog signala.

I mada su se u pojedinim radnjama još pre više od godinu dana pojavili navodno adekvatni televizori, činjenica je da su oni na srpsko tržište počeli da stižu tek nedavno. Cene, naravno, variraju u zavisnosti od proizvođača i modela, ali se kreću oko 1.000 evra.

Nabavka “set top boxa” bi se, u tom pogledu pokazala kao isplativija investicija, s obzirom na to da je njegova cena trenutno oko 100 evra.

Digitalizacijom će biti obezbeđeni uslovi za emitovanje mnogo većeg broja programa, pokrivenost TV signalom biće mnogo veća, a kvalitet slike i tona biće mnogo bolji - kaže Stefan Lazarević.

U ponudi će imati i dodatne aplikacije, kao što su izbor prevoda ili titlovanje sadržaja koji će se prikazivati istovremeno sa slikom, što može da bude veoma važno za predstavnike nacionalnih manjina i ostale kojima srpski nije maternji jezik.

Prelaskom sa analognog na digitalno emitovanje biće otvoren i prostor za nove servise, kao što su nova generacija mobilne telefonije i mobilni internet, a od prodaje oslobođenog dela spektra profi tiraće i srpski budžet.

Prodajom oslobođenog spektra mogu se dobiti značajna fi nansijska sredstva za budžet Srbije, a korišćenjem mobilnog brzog interneta olakšava se razvoj ruralnih područja - kaže Stefan Lazarević.

Jači signal susednih zemalja

Ukoliko Srbija ne ispuni međunarodnu obavezu i ne sprovede digitalizaciju, građani i to pre svega oni koji žive u pograničnim oblastima, neće moći da gledaju domaće TV kanale, jer će oni praktično biti „pokriveni“ digitalnim TV signalima iz susednih zemalja.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

19.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:18

I jare i pare

Da li je od prvenstvenog interesa prelaz sa analogne na digitalnu terestricku TV radio-difuznu sluzbu, ili je najvazniji interes da: "Prelaskom sa analognog na digitalno emitovanje biće otvoren i prostor za nove servise, kao što su nova generacija mobilne telefonije i mobilni internet, a od prodaje oslobođenog dela spektra profi tiraće i srpski budžet. Prodajom oslobođenog spektra mogu se dobiti značajna finansijska sredstva za budžet Srbije, a korišćenjem mobilnog brzog interneta olakšava se razvoj ruralnih područja - kaže Stefan Lazarević."

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi