Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  OEBS se zalaže za digitalizaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 08. 2013.

Izvor: Beta, B92

OEBS se zalaže za digitalizaciju

Zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide pozvala je ministarstvo trgovine da nacionalnu frekvenciju TV "Avala", iskoristi u procesu digitalizacije.

 

Kako se objavljeno na sajtu (www.mtt.gov.rs), u pismu koje je Tide uputila ministru Rasimu Ljajiću, navodi se da Misija OEBS u Srbiji pažljivo prati proces digitalizacije televizije zbog njegove važnosti za budućnost elektronskih medija i za medijski pluralizam u zemlji.

"Želela bih da pozdravim nedavnu odluku Republičke radiodifuzne agencije da ne dodeli slobodnu nacionalnu frekvenciju ni jednom od učesnika tendera i da vas podstaknem da ovu frekvenciju opredelite za sprovođenje digitalizacije", poručila je Tide.

Ona je naglasila da bi to bilo u potpunom skladu sa zalaganjem da se ubrza primena strategije digitalizacije u Srbiji.

"Razumemo da u tom procesu ima puno prepreka, uključujući nedostatak raspoloživih frekvencija što onemogućava nadležno JP Emisiona tehnika i veze da proširi mrežu za probu sistema, testira instaliranu opremu i organizuje paralelno emitovanje analognog i digitalnog TV signala, u periodu pre krajnjeg roka za prelazak na digitalno emitovanje u junu 2015.", ukazala je Tide u pismu.

Tide je ocenila da bi zakasnela ili loše sprovedena digitalizacija mogla biti veoma štetna i za emitere, i za građane Srbije.

Ona je istakla da bi oslobađanje frekvencije za potrebe digitalizacije pokrenulo taj proces i omogućilo da se on završi na vreme.

"Imajući u vidu mnoge koristi za građane Srbje, uključujući kvalitetniji televizijski signal, nove kanale i veći izbor programskog sadržaja, kao i uvećanje prihoda države od slobodnih frekvencija, od ključne je važnosti da se ubrzaju pripreme za prelazak na digitalno emitovanje", istakla je Tide i dodala da je
Misija OEBS-a u Srbiji spremna da pomogne nadležnima da dovrše proces digitalizacije kako je planirano.

Kako je ranije objavljeno, Savet Republičke radiodifuzne agencije trebalo bi da raspiše novi konkurs za dodelu frekvencije bivše TV Avala jer, početkom avgusta, na sednici saveta u tajnom glasanju ni TV Nova, ni TV Kopernikus - jedini prijavljeni kandidati, nisu dobili dovoljan broj glasova da bi se dodelila nacionalna frekvencija.

Predsednik Saveta RRA, vladika Porfirije rekao je tada novinarima posle polučasovne sednice tog tela da je za dodelu frekvencije bilo potrebno pet glasova, a da su za TV Novu glasala dva, a za TV Kopernikus tri člana Saveta.

Savet RRA je trebalo da odluči o dodeli frekvencije još 9. jula, ali da je odluka tada odložena.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

21.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 08:55

Bitan i nebitan plan raspodele radio-frekvencija

"Prema Zakonu, Savet RRA je dužan da ponovo raspiše Javni konkurs, izuzev ako Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija ne odluči da mrežu K5, ugašene TV Avala, ustupi za proces digitalizacije Republike Srbije, što znači da bi trebalo promeniti Plan raspodele radiofrekvencija", pise na kraju saopstenja RRA - "Dozvola za mrežu K5 nije dodeljena" (09. avgust 2013).

Završene su javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija/oblasti za terestričke digitalne TV radio-difuzne stanice u UHF opsegu za teritoriju Republike Srbije (12.02.2013). Konacno je donet ovaj u ovom trenutku nebitan pravilnik 16.08.2013. („Službeni glasnik RS“ broj 73/13): http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Pravilnici_koje_donosi_MTID/Pravilnik_o_utvrdjivanju_plana_raspodele_za_digitalne_TV_stanice_SGRS-73-13.pdf.

Završene su i javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o izmeni Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije (09.04.2013). Medjutim, ovaj bitan pravilnik, koji obuhvata i Aneka 4 (http://www.ratel.rs/upload/documents/javne_rasprave/Izmena_plana_raspodele_210313/Aneks%204.pdf), jos nije donet, a vreme istice!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi