Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Galenika i Politika na prodaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2013.

Autor: Slađana Madžgalj Izvor: Pregled

Galenika i Politika na prodaju

Vlada Srbije zvanično je dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije farmaceutske kompanije „Galenika“ i Politike AD, objavljeno je u najnovijem broju „Službenog glasnika“, a prenose agencije. Na osnovu te odluke (donete 14. novembra) biće raspisani tenderi za prodaju državnih udela u ove dve kompanije.

 

U slučaju „Galenike“ udeo države inače iznosi 85 odsto, a u slučaju „Politike“ to izgleda nešto drugačije. Naime, prema zvaničnim podacima u direktnom i indirektnom vlasništvu države je ukupno oko 56 odsto kapitala firme Politika AD, od čega je u direktnom državnom vlasništvu 31 odsto, u vlasništvu Akcionarskog fonda 21 odsto, a u vlasništvu Fonda PIO četiri odsto kapitala. „Politika“ je pritom vlasnik 50 odsto kapitala zavisnog preduzeća „Politika novine i magazini“ dok je preostalih 50 odsto firma „Ist medija grup“, registrovana u Moskvi, prošle godine kupila od nemačkog izdavača Vac (WAZ).

Inače, kada je reč o udelima ili akcijama koje su formalno u vlasništvu Fonda PIO, a kojima zapravo upravlja Akcionarski fond - upravo je to jedna od stvari čiju su promenu u novom zakonu o privatizaciji predstavnici radne grupe za restrukturiranje Fonda PIO izričito tražili na okruglom stolu Ministarstva o nacrtu novog zakona. Fond PIO, naime, traži da mu se omogući da samostalno raspolaže akcijama u svom vlasništvu, kao i da odlučuje ili makar učestvuje u odlučivanju o njihovoj prodaji i ceni jer je važećim Zakonom u tom delu potpuno obespravljen.

Što se tiče privatizacije „Galenike“, za tu kompaniju, prema ranijim istupima predstavnika Ministarstva privrede, trenutno ima više od deset zainteresovanih investitora, ne računajući američku firmu Valijant koja je u junu ove godine, zvanično odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.

Komentarišući najavljeno pokretanje nove privatizacije, u izjavi za „Privredni pregled“ Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, upozorava da je „Galeniku“ trebalo odavno privatizovati a da je umesto toga ona u proteklom periodu „upropašćena, pre svega lošim i nekompetentnim partijskim upravljanjem, kao i da je njen kapital gotovo uništen“. U svakom slučaju, bilo je krajnje vreme da se ta kompanija još jednom privatizuje, smatra Kovačević, ocenjujući i da je država, umesto puke odluke o pokretanju privatizacije konačno trebalo da izađe sa konkretnim planom i programom rešavanja problema a ne samo privatizacije te kompanije, i posebno sa ciljevima koje time želi da postigne.

Jer stanje u toj kompaniji se pogoršava iz dana u dan - što čini sve neizvesnijim nalaženje bilo kakvog kupca, zaključuje on.

Slično tome i kada je reč o odluci o pokretanju privatizacije „Politike“, prema oceni Kovačevića, nedostaje šira generalna državna politika prema medijima i konkretan stav vlade u smislu da li i kada država planira da se povuče ne samo iz „Politike“ nego i iz drugih medija (poput „Večernjih novosti“, ili izvesnih TV kanala, na primer). Privatizacija same „Politike“ je pritom potrebna i dobra iz najmanje dva razloga - „prvo zato što će doprineti objektivnijem pisanju, i drugo zato što će i o profitabilnosti konačno početi da se razmišlja objektivnije“, zaključuje Kovačević.

Radulović: Potrebno restrukturiranje

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je juče da će biti doneta odluka o pokretanju restrukturiranja u „Galenici“ i „Politici“, kako bi se ta preduzeća postavila na zdrave noge. Prema njegovim rečima, privatizacija ova dva preduzeća biće sprovedena u  skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, koji bi trebalo da uđe u Skupštinu  početkom decembra. „Ni Galenika, ni Politika neće biti privatizovane bud zašto, niti date bilo  kome“, naglasio je ministar.

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Galenike“, Živomir Novaković, rekao je da očekuje da će već sledeće nedelje resorno ministarstvo izneti plan rešavanja problema u tom preduzeću u kome je država 85 odsto vlasnik. Novaković je u izjavi za Tanjug rekao da je rukovodstvo „Galenike“ pre nekoliko dana dostavilo kompletiranu ličnu kartu poslovanja preduzeća  resornom ministarstvu, podsetivši da je Poreska uprava pre skoro dva meseca blokirala račun tog preduzeća i da to predstavlja problem u poslovanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi