Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Država ubice štitila od sebe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2014.

Autor: Matić, V. Z. Cvijić - I. Milićević Izvor: Blic

Država ubice štitila od sebe

Danas će biti pokrenut postupak protiv četvorice pripadnika nekadašnje Državne bezbednosti zbog ubistva Slavka Ćuruvije.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić saopštiće javnosti do kakvih se novih saznanja došlo u istrazi. Bivši šef DB Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, kao neposredni izvršilac, i zvanično će se naći na spisku osumnjičenih za zločin koji se dogodio pre gotovo 15 godina.

Branka Prpa, u to vreme Ćuruvijina supruga, nije iznenađena najavom optužnice jer se suštinski nije otkrilo ništa novo.

Umešanost funkcionera DB-a Markovića, Radonjića i Romića nije nikakvo iznenađenje jer je svima od samog početka bilo jasno da iza Slavkovog ubistva stoji država.

Činjenica da je ovaj put poznato ime neposrednog izvršioca jedino je što bih mogla da nazovem svežijom informacijom. Učestvujem u svim istražnim radnjama još od 2001. godine. Država je ubica i zbog toga je sve vreme istraga bila jednosmerna - kaže Prpa.

Ubice Slavka Ćuruvije štitili su oni koji su preživeli u državnim strukturama, integrisani u političke partije, i štitila ih je lenjost koja se manifestuje kroz verbalizam, velike reči, bez činjenja, kaže za „Blic“ Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.

On veruje da razrešenje slučaja ubistva Slavka Ćuruvije treba da posluži kao neka vrsta dijagnoze stanja u kojem se nalazimo i nauk o tome kako se izboriti s duhovima prošlosti i zločinima činjenim u naše ime nad onima koji drugačije misle.

Treba još više snage da udružimo povodom razrešavanja slučajeva ubistava Milana Pantića, Dade Vujasinović i zaposlenih u RTS - kaže

Šešelj otkrio ime ubice

Miroslava Kurka kaže da je javno kao ubicu Slavka Ćuruvije 2002. prvi prozvao Vojislav Šešelj, lider SRS. On je tada zatražio i nagradu od 300.000 DEM koju je policija davala za informaciju u ubistvu Ćuruvije. Kurak je tužio Šešelja, ali suđenja nije bilo jer je lider radikala krajem februara 2003. otišao u Hag.

Kurak je tada javno tvrdio da nije ubio Ćuruviju. On je napustio Srbiju 2006. kada se spremala optužnica za ubistvo Ćuruvije, od koje se odustalo u poslednjem trenutku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi