Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Romiću i Radonjiću određen pritvor do 30 dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2014.

Autor: D. Čarnić Izvor: Politika

Romiću i Radonjiću određen pritvor do 30 dana

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu doneo je juče rešenje kojim je okrivljenima Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, osumnjičenima za ubistvo Slavka Ćuruvije, glavnog urednika listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin” određen pritvor do 30 dana. „Pritvor im je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, da će ometati postupak uticanjem na svedoke, zbog krivičnog dela koje im se stavlja na teret, kao i zbog zaprećene kazne veće od deset godina zatvora.

 

Način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka”, saopšteno je juče iz Višeg suda.

Kako je navedeno za „Politiku” u tom sudu, stigao je predlog tužilaštva za određivanje pritvora i raspisivanje poternice za Miroslavom Kurakom, o čemu će biti odlučeno naknadno.

Prema informacijama koje je „Politika” dobila od Romića dan uoči njegovog hapšenja, Kurak sa porodicom živi u Tanzaniji od 2006. godine.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević nije juče želeo da kaže šta će biti sledeći korak u istrazi, ali može da se pretpostavi da je to saslušanje Radomira Markovića, bivšeg načelnika RDB-a, osumnjičenog da je bio nalogodavac ubistva Ćuruvije.

Romić i Radonjić, koje tužilaštvo tereti da su bili neposredni počinioci, saslušavani su devet sati tokom noći između utorka i srede. Tužilaštvo za organizovani kriminal juče je pokrenulo istragu protiv Radonjića koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio šef beogradskog centra DB-a, Romića koji je radio kao načelnik Šestog odeljenja tog centra, kao i tadašnjeg šefa RDB-a Radomira Markovića i pripadnika posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslava Kuraka – saopštio je tužilac Miljko Radisavljević. Radomir Marković služi kaznu u zatvoru u Požarevcu.

„Romić i Radonjić su dali izjave i izneli svoje odbrane. Apelujem da se poštuje pretpostavka nevinosti, jer su se proteklih dana mediji i javne ličnosti utrkivali ko će više da je prekrši. Moji klijenti su osuđeni i pre hapšenja”, rekla je juče za „Politiku” Zora Dobričanin-Nikodinović, branilac Romića i Radonjića.

Radomir Marković zatečen je navodima da je prvi na listi osumnjičenih.

„On se zaprepastio i misli da je to neka nameštaljka. Marković tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom Slavka Ćuruvije, ali izjasniće se tek kada mu bude predočeno šta je ko rekao”, kazao je za „Politiku” Dušan Mašić, Markovićev branilac posle jučerašnje posete Markoviću u zatvoru u Zabeli.

„Nismo pričali o Ulemekovom svedočenju, ali ovo nije prvi put da Ulemek tereti Radeta Markovića. To se već dogodilo 2001. godine u istrazi slučaja ’Ibarska magistrala’, kada je on nagovorio Nenada Bujoševića da Markovića optuži da je naredio to ubistvo”, dodao je Mašić.

Marković je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO-a u atentatu na vođu SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine. Za gotovo 10 godina od kada je u zatvoru, Ulemek nije priznao nijedan zločin za koji se tereti. Progovorio je prošle sedmice i svojim iskazom omogućio rasvetljavanje ubistva Ćuruvije. Kako su istakli potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i tužilac Radisavljević, za sebe nije tražio nikakve povlastice.

Ulemekova povezanost sa ubistvom Ćuruvije pominjana je na ranijim suđenjima. Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi naveo je to kada je svedočio o razgovorima Dušana Spasojevića, pokojnog vođe „zemunskog klana” i lidera radikala Vojislava Šešelja.

„Kada se Legija naljutio na Spasojevića što je Šešelju rekao informaciju o Ćuruviji i Ćandi, on je kazao da je to uradio da ga pridobije. Šešelj je posle te informacije izneo u javnost”, svedočio je Milenković u novembru 2006. godine.

Dejan Milenković naveo je da je Ulemek planirao ubistvo Romića i Kuraka, da mu je to rekao Spasojević. Milenković nije znao koji je motiv Ulemek imao za to ubistvo. On je dodao da su se Romić i Ulemek kasnije pomirili. Izvori iz istrage tada su navodili da je nekadašnji šef „crvenih beretki” po nalogu DB-a trebalo da likvidira Kuraka i Romića kako bi se izbrisao svaki trag o ubistvu Ćuruvije.

Radisavljević: Ulemek bez privilegija

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je svedočio o ubistvu Slavka Ćuruvije, ne može zbog toga da računa „na status osuđene osobe koja sarađuje sa tužilaštvom u smislu svedočenja i uživanja nekih beneficija iz takvog statusa”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi