Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dvojica “Zemunaca” ključni svedoci Slavkovog ubistva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2014.

Autor: S. Vojinović Izvor: Alo!

Dvojica “Zemunaca” ključni svedoci Slavkovog ubistva

Pored Milorada Ulemeka Legije, svedoci ubistva Slavka Ćuruvije su i dvojica članova zemunskog klana, koji se nalaze na izdržavanju višegodišnje kazne, otkriva “Alo!”.

Naš izvor blizak istrazi kaže da je sa tom dvojicom već obavljen razgovor i da se njihovi iskazi poklapaju sa Ulemekovim, koji u “Zabeli” izdržava kaznu od 40 godina zatvora za ubistvo premijera Zorana Đinđića, zločine zemunskog klana, kao i za ubistvo funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

U pitanju su ljudi iz kriminalnog miljea, obojica su u zatvoru, nikada nisu bili pripadnici Službe državne bezbednosti, već su bili u ingerenciji MUP-a Srbije. Njihova imena su poznata javnosti, ali zbog dalje istrage, za sada ne možemo da otkrijemo njihov identitet - izjavio je za “Alo!” sagovornik iz istrage.

Iako ne žele da otkrivaju imena dvojice svedoka, kako saznajemo, među onima koji su još pre nekoliko godina Specijalnom tužilaštvu ponudili navodna saznjanja o likvidaciji Ćuruvije je i Miloš Simović, koji je za ubistvo premijera Zorana Đinđića osuđen na 40 godina zatvora.

Naime, on je još 2010. godine ponudio saznanja o nerešenim zločinima, ali i o ubistvu Zorana Đinđića, tražeći status svedoka saradnika. Tada je ovaj pripadnik zemunskog klana, izjavio zameniku specijalnog tužioca Jovici Jovanoviću i dvojici pripadnika MUP-a, koji su ga posetili u zatvoru “Zabela” da zna ko je ubio vlasnika listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin”.

Sa tom osobom upoznao me je Milorad Ulemek Legija. Rekao mi je: “To je čovek koji je ubio Ćuruviju” - izjavio je još tada Simović, insistirajući da će identitet Ćuruvijinog ubice otkriti ako postane svedok saradnik.

Inače, kako još saznajemo, Milorad Ulemek Legija u prostorijama požarevačkog zatvora “Zabela” tužiocu Miljku Radisavljeviću ispričao je da su Ratko Romić i

Milan Radonjić učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije. Naš izvor iz istrage kaže da je Ulemek sam odlučio da progovori o saznanjima koja ima u slučaju likvidacije Ćuruvije.

Legija je tražio da se vidi sa predstavnicima Tužilaštva kako bi im preneo svoja saznanja o ubistvu Ćuruvije. Razgovor sa Legijom je prošle nedelje obavljen u prostorijama požarevačkog zatvora “Zabela”, gde se nekadašnji komandat JSO nalazi na izdržavanju zatvorske kazne. S njim je lično nekoliko sati razgovarao specijalni tužilac Miljko Radisavljević. Tom prilikom Ulemek nije tražio nikakve privilegije niti bi na to država pristala - otkriva izvor “Alo!” iz istrage. Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja.

Radonjić saslušavan duže od Romića!

Tužilaštvo za organizovani kriminal odlučilo da pokrene istragu i predloži pritvor za Milana Radonjića i Ratka Romića, osumnjičene za ubistvo Slavka Ćuruvije. Sudija im je odredio pritvor od 30 dana. Saslušanje Milana Radonjića i Ratka Romića, osumnjičenih za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, trajalo gotovo devet sati.

Prvo je saslušan Romić, a onda Radonjić, čije je saslušanje trajalo duže. Oni su sve što im se stavlja na teret negirali. Saslušanje je bilo iscrpno, pravili smo pauze. Romić i Radonjić su se kulturno ponašali, nije bilo ispada - kaže izvor iz istrage. Za ubistvo Ćuruvije osumnjičen je i tadašnji šef DB-a Radomir Marković, koji je u zatvoru u Požarevcu, kao i pripadnik posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslav Kurak, nedostupan pravosudnim organima i za kojim će biti raspisana međunarodna poternica. Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi