Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srpski mediji sadržinom tekstova diskriminišu Rome
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2014.

Izvor: Mondo

Srpski mediji sadržinom tekstova diskriminišu Rome

Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker rekla je danas da najviše pritužbi u toku godine stigne zbog slučajeva koji se odnose na diskriminaciju Roma, koja je između ostalog zastupljena i u medijima.

 

Problem više nije toliko u terminima koji se primenjuju u medijima već je mnogo veći problem u sadržini samih tekstova", kazala je Beker u Beogradu na forumu "Medijsko izveštavanje o Romima i Romkinjama".

Ona je rekla da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti može da reaguje ako je prilikom izveštavanja od strane medija povređen zakon o zabrani diskriminacije.

Novinarka Tamara Skroza kazala je da se etički kodeks novinara ne poštuje u praksi i dodala da najveći problem u medijskom izveštavanju predstavlja generalizacija.

"Etnička pripadnost počinilaca krivičnog dela može da se navede u medijima samo ako je ta etnička pripadnost direktno vezana za zločin koji je počinjen, a u svim ostalim slučajevima to je zabranjeno", kazala je Skroza.

Ona je dodala da se u srpskim medijima često navodi etnička pripadnost počinilaca krivičnih dela, što direktno dovodi do diskriminacije i generalizacije manjinskih grupa.

"Nikada nećete pročitati naslov gde je navedeno da je Srbin počinio krivično delo, a sa druge strane imamo naslove u kojima se često kaže da je neki pripadnik romske populacije optužen za neko krivično delo", kazala je Skroza.

Ona je dodala da veliki problem predstavljaju i komentari čitalaca na internet sajtovima ispod novinskih tekstova.

"U Srbiji jako malo medija ima osobu koja se bavi kontrolom komentara čitalaca, koji su često rasistički", kazala je Skroza.

Prema njenim rečima, pored negativnih stereotipa koji se pojavljuju u medijima često se pojavljuju i pozitivni, ali i oni mogu da budu kontraproduktivni.

"Naslovi u kojima se kaže da je romski dečak najbolji u razredu ili bilo koji naslovi tog tipa vezani za osetljive grupe koji govore o uspehu u ovom slučaju romskog dečaka kao o nekom čudu, dovode do diskriminacije", kazala je Skroza.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi