Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neustavno mešanje u izbor urednika Javnih servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 01. 2014.

Autor: A. Savanović Izvor: Dnevnik

Neustavno mešanje u izbor urednika Javnih servisa

Ustavni sud Srbije utvrdio je da više odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina nisu u saglasnosti sa Ustavom, a najviše onih koji se odnose na obrazovanje, kulturu i informisanje.

Osporene su zakonske odredbe koje se odnose na prenos osnivačkih prava nad obrazovno-vaspitnim ustanovama u kojima se nastava izvodi isključivo na jeziku nacionalne manjine, ustanovama kulture čija je osnovna delatnost očuvanje i razvijanje kulture nacionalne manjine, te ustanovama koje obavljaju javno informisanje isključivo na jeziku manjine.

Osporena je i odredba člana 20. Zakona da Nacionalni savet daje mišljenje u postupku imenovanja članova upravnog odbora, programskog odbora i generalnog direktora Radiodifuzne ustanove Srbije i Radiodifuzne ustanove Vojvodine, ako ta ustanova emituje program na jeziku nacionalne manjine, ali i da utvrđuje kriterijume za izbor odgovornog urednika programa na jeziku nacionalne manjine u ustanovi javnog servisa.

Ustavni sud Srbije utvrdio je da više odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina nisu u saglasnosti sa Ustavom, a najviše onih koji se odnose na obrazovanje, kulturu i informisanje. Na sednici održanoj u četvrtak, kojom je predsedavao predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević, osporene su zakonske odredbe koje se odnose na prenos osnivačkih prava nad obrazovno-vaspitnim ustanovama u kojima se nastava izvodi isključivo na jeziku nacionalne manjine, ustanovama kulture čija je osnovna delatnost očuvanje i razvijanje kulture nacionalne manjine, te ustanovama koje obavljaju javno informisanje isključivo na jeziku manjine.

U obrazloženju koje je juče objavljeno na internet stranici USS, između ostalog se navodi da je sud, polazeći od toga da su Ustavom tačno određene četiri oblasti, u kojima nacionalne manjine preko svojih nacionalnih saveta radi očuvanja svog identiteta ostvaruju dodatna, kolektivna prava, a to su: obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma, utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom odredba zakona kojom se predviđa ovlašćenje nacionalnog saveta i u drugim oblastima od značaja za očuvanje identiteta nacionalnih manjina.

Takođe, osporena je i odredba člana 20. zakona da Nacionalni savet daje mišljenje u postupku imenovanja članova upravnog odbora, programskog odbora i generalnog direktora Radiodifuzne ustanove Srbije i Radiodifuzne ustanove Vojvodine, ako ta ustanova emituje program na jeziku nacionalne manjine, ali i da utvrđuje kriterijume za izbor odgovornog urednika programa na jeziku nacionalne manjine u ustanovi javnog servisa. USS kao neustavnu smatra i odredbu zakona da Nacionalni savet može da predlaže upravnom odboru radiodifuzne ustanove imenovanje odgovornog urednika programa na jeziku nacionalne manjine od kandidata koji se prijave i ispunjavaju uslove konkursa.

Kao neustavna je ocenjena i odredba da Republika, Pokrajina ili jedinica lokalne samouprave kao osnivač javnih preduzeća i ustanova koje u celini ili pretežno informišu na jeziku nacionalne manjine mogu u sporazumu sa nacionalnim savetom u celini ili delimično preneti osnivačka prava na nacionalni savet.

Obrazlažući ovu odluku, USS se poziva na svoju ranije donetu odluku da Republika i Pokrajina ne mogu biti osnivači elektronskih medija kao i na odredbe novog Zakona o javnim preduzećima, prema kome ni Republika, ni autonomna pokrajina, ni jedinica lokalne samouprave, ne mogu biti osnivači javnih glasila, te je utvrdio da ustavnopravno nije moguće ovim zakonom predvideti ni prenos osnivačkih prava nad javnim glasilima na nacionalni savet.

Međutim, sud je posebno naglasio da se utvrđivanjem neustavnosti navedene zakonske odredbe ne dovodi u pitanje do sada izvršen prenos osnivačkih prava na pojedinim javnim glasilima.

„Iako su se povodom određenog broja zakonskih odredaba u odnosu na koje je pokrenut postupak za ocenu ustavnosti pred Ustavni sud postavila sporna ustavnopravna pitanja, sud je, imajući u vidu potrebu da se u što širem obimu obezbedi ostvarivanje kolektivnih prava nacionalnih manjina, utvrdio da ove odredbe nisu nesaglasne sa Ustavom ukoliko se tumače i primenjuju pod uslovima i ograničenjima sadržanim u odluci Ustavnog suda”, navodi USS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi