Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ograničena prava manjinskih zajednica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2014.

Izvor: Danas

Nacionalni saveti i NVO nezadovoljni odlukama USS

Ograničena prava manjinskih zajednica

Nacionalni saveti nacionalnih manjina, kao i nevladine organizacije, izrazile su neslaganje sa odlukama Ustavnog suda Srbije, koji je brojne odredbe važećeg Zakona o nacionalnim savetima proglasio neustavnim.

Time su uskraćena prava nacionalnih manjina u osnivanju sopstvenih medija, ustanova od posebnog značaja, kao i učešće u odlučivanju o izboru organa republičkog i pokrajinskog javnog medijskog servisa. Nevladina organizacija Centar za praktičnu politiku iz Beograda pozvala je juče Vladu Srbije da iz skupštinske procedure povuče Predlog izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

„Nakon odluke Ustavnog suda Srbije kojom su brojne odredbe važećeg Zakona o nacionalnim savetima proglašene neustavnim, neophodno je da se cela materija ponovo razmotri u širokoj i demokratskoj javnoj raspravi“, naveo je Centar za praktičnu politiku.

Predsednik Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Borče Veličkovski kaže za Danas da u ovom telu nismo iznenađeni odlukom Ustavnog suda, i da se pripadnici manjinskih zajednica osećaju „kao da zavise od milosti ili nemilosti nečije političke volje“.

- Smatramo da je na taj način, u velikoj meri, umanjena mogućnost nacionalnih zajednica u Srbiji da ostvaruju svoja prava. Mi, kao pripadnici manjina, nismo ni pitani o izmenama zakona koji je Vlada usvojila i uputila u skupštinsku proceduru. Naravno, mi ne možemo da osporavamo odluke Ustavnog suda i poštovaćemo ih, ali to ne znači da nećemo ukazivati na pogubne posledice koje može da proizvede usvajanje izmena i dopuna postojećeg zakona - ističe Veličkovski. On dodaje da većina nacionalnih saveta ima svoje medije, kao i da same nacionalne zajednice imaju brojna glasila na maternjem jeziku.

- Posebno je to slučaj u Vojvodini, tako da se odluka Ustavnog suda kosi sa statutom Vojvodine. Šta će biti sa tim medijima, videćemo u praksi. Država će morati da nađe neko rešenje. Nacionalni saveti nemaju tu vrstu institucionalne snage da reaguju - naglašava Veličkovski. On dodaje da svih 19 nacionalnih saveta, koliko ih ima u Srbiji, već duže vreme daju predloge kako da se poboljša status i urede prava pripadnika manjinskih zajednica, ali da sve zavisi od političke volje.

Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina usvojen je 2009, a razlog izmene tog zakona su njegovi „brojni nedostaci“. Borče Veličkovski nada se da će poslanici, pre svega pripadnici nacionalnih manjina, predložiti amandmane koji će donekle ublažiti posledice koje će izazvati odluke USS.

Ukidaju nam pravo na tradiciju i kulturu

- Odredbama Zakona o nacionalnim savetima koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, uskraćena su nam prava u oblasti kulture, informisanja, upotrebe nacionalnog jezika i obrazovanja. Ukinuto nam je pravo da budemo osnivači kulturnih ustanova i samim tim negujemo našu tradiciju i kulturu - ističe Veličkovski.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi