Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uticaj vlasnika „Delte“ na sadržinu tekstova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 01. 2014.

Izvor: Politika

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije o pritiscima i kontroli medija (septembar 2011) 7

Uticaj vlasnika „Delte“ na sadržinu tekstova

Među nacionalnim medijima postoje samo dva u kojima su vlasnici sami novinari – dnevnik „Danas” i nedeljnik „Vreme”. Radio S je radio stanica sa nacionalnom frekvencijom iza čijeg se vlasništva krije političar. Radio S nekada je bio u direktnom vlasništvu Socijalističke partije Srbije (SPS), dok se danas ta radio stanica nalazi u posedu Ljubinke Anđelković, majke visokog funkcionera SPS-a Zorana Anđelkovića, člana GO SPS i predsednika UO Železnica Srbije.

 

 Radio S je nekada bio u vlasništvu preduzeća „Genes-S”, koje je bilo u vlasništvu SPS-a. Danas je u formalnom vlasništvu preduzeća „AS media”, čiji je osnivač „S media tim”, koji poseduje majka Zorana Anđelkovića Ljubinka.

U Srbiji ima još očiglednih primera u kojima stranački funkcioneri imaju medije. TV Most sa regionalnom dozvolom u vlasništvu je roditelja Dušana Bajatovića, potpredsednika SPS-a i direktora javnog preduzeća „Srbijagas”, a Dalibor Marković, sin Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine i predsednika Jedinstvene Srbije, poseduje Televiziju Palma plus, koja ima regionalnu TV frekvenciju.

Ni za list „Pečat” se ne može tvrditi ko je njegov vlasnik s obzirom na neuobičajenu cikličnu vlasničku strukturu, koja prikriva pravog vlasnika.

Preduzeće „Naš pečat” objavljuje novine, a vlasnik je firma „Baam-trejd” iz Beograda, čiji su vlasnici Branislav Vučelić (10,14 odsto), Ana Vučelić (10,14 odsto) i opet preduzeće „Naš pečat” (79,72 odsto). Ipak, u javnosti se pominje da je pravi vlasnik „Pečata” Milorad Vučelić, nekadašnji direktor Radio televizije Srbije, blizak saradnik Slobodana Miloševića i funkcioner SPS-a. Vlasnici dnevnog lista „Pravda” takođe su partijski kadrovi. To su Jugoslav Petković (47 odsto), koji je član Srpske napredne stranke i načelnik opštinske uprave u Zemunu, i Nemanja Stefanović (48 odsto) koji je član SNS-a i vezuje se za Nebojšu Stefanovića, potpredsednika Glavnog odbora SNS-a.

Grupacija „Vojvodina info”, koja u svom posedu ima nekoliko regionalnih štampanih medija, u vlasništvu je funkcionera stranaka. Od nastanka, 2006. godine, vlasnička struktura se menjala, ali je, za sada, ostala vlasnik nedeljnika „Zrenjanin”, „Somborskih novina”, „Subotičkih novina”, „Bačkopalanačkih novina”, „Vršačkih novina”, dok je nejasno njeno vlasništvo u „Građanskom listu” i nedeljniku „Akter”. Najpoznatiji član ove medijske grupacije je Dušan Stupar, nekadašnji šef beogradskog odeljenja Službe državne bezbednosti, a danas jedan od vlasnika preduzeća „Univerzal holding” i brojnih domaćih preduzeća. Pored njega, članovi grupe su Srđan Vučurević, funkcioner gradskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) u Novom Sadu, i Nenad Romčević, takođe član gradskog odbora DSS-a u Novom Sadu.

Među medijima čiji su vlasnici poznati javnosti je i Radio Fokus, čiji je vlasnik „Interspid” Petra Komljenovića iz Beograda. Postao je poznat javnosti kao jedno od imena iz policijske akcije „Mreža”, koja se bavila švercom cigareta, a tvrdilo se da je bio na čelu grupe koja je radila pod pokroviteljstvom Marka Miloševića. O njegovoj ulozi u tome pred Specijalnim sudom je svedočila i Bojana Kovačević (Bajrušević), koja je optužena takođe za šverc cigareta tokom devedesetih godina, a koja je poznata i po tome što je udovica Vlade Kovačevića zvanog Tref, koji je bio i prvi vlasnik „Interspida”.

Ubijen je 1997. godine i to je bilo prvo u seriji ubistava ljudi iz neposrednog okruženja Slobodana Miloševića. Bio je blizak sa Markom Miloševićem, a policijski podaci govore da su njih dvojica gazdovali krijumčarenjem cigareta.

Više medijskih stručnjaka govorilo je o političkoj naklonjenosti te stanice ka SRS pre sukoba u toj stranci, kao i da se danas priklanja Naprednjacima.

Među nacionalnim medijima postoje samo dva u kojima su vlasnici sami novinari – dnevnik „Danas” i nedeljnik „Vreme”. Međutim, ni nedeljnik „Vreme” nije uspeo da izbegne uticaj vlasnika krupnog kapitala na svoju uređivačku politiku.

Naime, vlasnici „Vremena” imaju upisan dug u registru zaloga zbog uzetog kredita i to preko preduzeća „V film”, kojem je upisano dugovanje od 370.000 evra firmi „Delta Maksi”, koje dospeva na naplatu 21. marta 2012. godine.

Preduzeće „V film” je, u međuvremenu, izbrisano iz registra i pripojeno preduzeću „Vreme”, koje zvanično objavljuje poznati nedeljnik. U međuvremenu se vidljivo promenila i uređivačka politika tog nedeljnika, koja ukazuje na značajan uticaj vlasnika „Delte” na sadržinu tekstova tog nedeljnika, posebno kada je reč o poslovanju Miroslava Miškovića.

To se najbolje videlo 3. marta ove (2011) godine, kada je „Vreme”, na naslovnoj strani, donelo „ekskluzivnu” informaciju da je Mišković prodao preduzeće „Delta Maksi” belgijskom „Delezu”, sa velikom fotografijom Miškovića na naslovnici. U afirmativnom tekstu sa nadnaslovom „Svetska trgovina u Srbiji”, Dragoljub Žarković, glavni urednik „Vremena”, kaže da bi ta transakcija „verovatno bila brže obavljena da celom poslu nisu podmetani klipovi pod točkove, što ne samo da je obaralo cenu regionalno moćnog maloprodajnog lanca, već je to podmetanje od jedne ozbiljne trgovačke transakcije napravilo političko pitanje u koje se, svojevremeno, umešao i Boris Tadić, predsednik Srbije”. Ovo je, inače, samo jedan od većeg broja tekstova u kojima Žarković brani Miškovića od nagomilanih „optužbi koje je neki put smešno i demantovati” i koje su za Miroslava Miškovića „verovatno najveća opasnost u smislu pozicije u društvu.

Dnevni listovi „Blic”, „24 sata”, „Alo” i nedeljnik NIN deo su multinacionalne nemačko-švajcarske izdavačke mreže „Ringier Axel Springer”. Ta grupacija je prošle (2010) godine nastala spajanjem švajcarskog „Ringijera” i nemačkog „Aksel Špringera”. Značajan broj ostalih srpskih medija i dalje je u vlasništvu države.

#Nastaviće se

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi