Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakonski nemoguće otvaranje za javnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 02. 2014.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Zakonski nemoguće otvaranje za javnost

Nekadašnji svedok saradnik u procesima za atentat na Zorana Đinđića i zločine Zemunskog klana Miladin Suvajdžić saslušan je juče u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije, potvrđeno je medijima u Specijalnom tužilaštvu. Prema nezvaničnim infomracijama Suvajdžić, koji je svojevremeno u Zemunskom klanu bio zadužen za logistiku, svedočio je oko dva sata.

 

Pretpostavlja se da je pozvan da svedoči iz istih razloga kao i prvi svedok u ovoj istrazi, takođe zaštićeni svedok u istim procesima Dejan Milenković Bagzi. Suvajdžić, poznat pod nadimkom Đura Mutavi, kao i Bagzi, navodno su upravo ta dva svedoka o kojima je specijalni tužilac Miljko Radisavljević govorio 14. januara kada je objavio pokretanje istrage.

Njih dvojica, prema toj verziji, treba da potkrepe svedočenje nekadašnjeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije o tome da su „zemunci“ planirali likvidaciju pripadnika Resora državne bezbednosti Ratka Romića i Milana Radonjića zbog njihovog učešća u Ćuruvijinom ubistvu.

Advokati Romića i Radonjića, kao i još dvojice DB-ovaca osumnjičenih u slučaju Ćuruvija Radomira Markovića i Miroslava Kuraka, zatražili su odmah nakon Bagzijevog saslušanja da se napravi presedan i da se istražni postupak, zbog posebnog javnog interesa, otvori za sve medije pod jednakim uslovima.

Sagovornici Danasa, međutim, podeljeni su po tom zahtevu, dok Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara, ukazuje da će detalji ionako procuriti u medije, dotle profesor Milan Škulić tumači da je to neizvodivo.

- Ne samo da mislim da je potrebno, nego smatram i da je neophodno da postupci u slučaju Ćuruvije budu dostupni javnosti. Ne vidim uopšte razlog da javnost bude uskraćena za bilo kakvu informaciju. Budući da je toliko toga dospelo u javnost nekim tajnim kanalima, i tokom proteklih 15 godina od ubistva, a i sada, skrivanje više nema nikakvog smisla.

Ne vidim ni zašto ne bi postojao uvid u iskaz svedoka čiji je nadimak Đura Mutavi, posebno zato što sam ubeđen da će pojedini mediji objaviti detalje njegovog iskaza koliko danas. Upravo da bi se izbegle sve spekulacije i interpretacije, potrebno je istragu otvoriti za javnost, kaže Obradović za naš list.

A s obzirom da se u podnesku advokata kojim se zahteva presedan i uključivanje javnosti navodi citat Milana Škulića „dokazni duel tužilaštva i odbrane“, upitali smo ovog profesora Pravnog fakulteta i predsednika Udruženja pravnika da li je to zakonski moguće.

- Više puta samo pominjao dokazni dvoboj, ali na glavnom pretresu, odnosno suđenju. Dokazni dvoboj se međutim ne vodi tokom istrage. Nju vodi tužilac, koji je iako je i stranka u postupku, takođe zakonski dužan da ispolji nepristranost. To znači da sa jednakom pažnjom prihvati dokaze kako one koje sam predloži, tako i one koje su predlog odbrane. Kada je reč o tajnosti istrage, ona je slično bila definisana po Zakoniku o krivičnom postupku, i ranije, dok je bila u nadležnosti istražnog sudije.

To znači da samo neki podaci kroz saopštenja nadležnih organa kao što su portparoli tužilaštva mogu biti javni. Za istragu važe isti oni razlozi zbog kojih se u pojedinim momentima zatvara za javnost i glavni pretres odnosno samo suđenje. Učesnici istražnog postupka koji prisustvuju nekim istražnim radnjama kao što je saslušanje okrivljenog ili ispitivanje svedoka obavezuju se i državnom tajnom da ne iznose detalje. Naravno, javnost ima interes da prati postupak u slučaju Ćuruvija i to je nesporno, i to će biti moguće u punoj meri na suđenju, do koga će, nadam se, doći, zaključuje Škulić.

Posredna saznanja

Koliko je poznato, Miladin Suvajdžić nije pominjao u dosadašnjim iskazima za sudskom govornicom. Međutim, kako je on u Zemunskom klanu bio zadužen za iznajmljivanje stanova i automobila, i onih koji su upotrebljavani u likvidacijama, spekuliše se da bi mogao imati posredna saznanja od vođa klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, ubijenih 2003. prilikom pokušaja hapšenja u Meljaku.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

08.02.

2014.

Mika [neregistrovani] u 17:18

Dada Vujasinović

Samo me interesuje dokle se došlo sa istragom u vezi ubistva novinarke DUGE Dade Vujasinović.
Smatram da nikako ne bi bilo dobro da taj slučaj ostane nerešen.
Za istragu u vezi sa Ćuruvijom svaka čast u napretku.
Problem je kada se oko istražnog postuka u vezi sa ubistvima pojavljuju tako oprečni stavovi da to deluje kao da totalni amateri vode postupak (primer je ubistvo dvojice gardista u Topčideru).Slična situacija je i u slušaju ubistva Dade Vujasinovič. Naime deluje u najmanju ruku drsko koliko su se pojedini nalogodavci osilili da ni istražni sudija ne sme da vodi postupak profesionalno.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi