Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Javno saslušanje je rijaliti šou
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 02. 2014.

Autor: Jasmina Lukač Izvor: Danas

Javno saslušanje je rijaliti šou

Komisija za istinu o ubijenim novinarima potpuno je odsečena od rada Tužilaštva za organizovani kriminal na slučaju Slavka Ćuruvije, međutim to ne znači da je završila mandat kada je reč o ovom ubistvu. Zahtev advokata osumnjičenih DB-ovaca da se istraga otvori za javnost, obesmislio bi postupak i pretvorio ga u rijaliti šou, kaže, između ostalog, u razgovoru za Danas predsednik ovog tela Veran Matić.

 

Komisija se povodom zahteva da se svim medijima dozvoli jednak pristup istrazi, oglasila saopštenjem u kome podseća da su njeni članovi troje novinara koji su se obavezali na čuvanje tajnosti. "Advokati kažu da je Komisija u svom sastavu imala većinu novinara, što nije tačno, samo trećinu Komisije činili su novinari, ostali članovi su pripadnici MUP i BIA. Svi smo imali obavezu čuvanja službene tajne i toga smo se svi pridržavali", ističe naš sagovornik.

Jedan od argumenata advokata je upravo velika uključenost javnosti, kao i Vaša lična, te Komisije koju vodite, u pokretanje istrage?

- To bi obesmislilo istragu. Argumentacija im je pogrešna. Pošto informacije cure iz istrage u neke medije, oni bi da ravnopravnost oružja obezbede tako što bi legitimizovali curenje i u one medije u koje oni žele da informacije procure. Tretirati medije kao oružje, u bilo čijim rukama, rukama tužilaštva ili rukama odbrane, duboko je uvredljivo za struku, pravnu državu, sistem...

Mediji ne smeju da budu oružje ni u čijim rukama. Cilj je, valjda, da se istrage i suđenja ne vode u medijima, ni u onima koji navijaju za tužilaštvo, ni u onima koji navijaju za odbranu, već da se vrate u tužilaštva i sudove.

Zato se protiv zloupotreba štampe u procesu treba boriti tako što bi sprečili curenje informacija, ako ih ima, a ima ih, a ne tako što bi ozakonili curenje i time omogućili da curi svima, a ne samo 'podobnim'.

Protiv otvaranja za javnost nemaju ništa advokati koji zastupaju oštećenu porodicu - Rajko Danilović i Nikola Barović. Kako na to gledate?

- Moj stav se ne menja usled te činjenice. Oni su izuzetno dobri poznavaoci ovog slučaja, ali mislim da bi se ceo istražni postupak pretvorio u jedan veliki rijaliti šou koji bi obesmislio i zločin, žrtvu, utvrđivanje istine ...

Umesto pravnog postupka, imali bismo obračune PR štabova. Zaista mislim da kaosistem i društvo nismo spremni za ovakav jedan projekat. Javna saslušanja imaju smisla kada se stave u neki kontekst kao što je to bio slučaj sa južnoafričkom Komisijom za istinu i pomirenje, gde se kroz javne ispovesti žrtava i počinilaca zločina prolazilo kroz neki oblik katarze, pacifikovao bes, smanjivala opasnost od građanskog rata, itd. Ovde imamo hladnokrvno ubistvo za koje treba utvrditi činjenice, formirati optužnicu koja će biti javna i sprovesti proces koji ce takođe biti javan.

Sam sudski proces biće dovoljan?

- Verujem da je i paralelno moguće zahvaljujući dosadašnjim poznatim pravno utvrđenim činjenicama otvoriti javnu debatu i svedočenja o zločinima koje su državne institucije činile u ime predstavnika države. Ubeđen sam da je za ozdravljenje našeg društva neophodno i na taj način upoznati sve građane sa onim što je država i što su njeni predstavnici činili i našim građanima i građanima drugih država.

Da li je Komisija u slučaju Ćuruvija završila mandat?

- Nije. Pored toga što pratimo rad Tužilaštva, nastavljamo da prikupljamo relevantne činjenice i mišljenja na način kao što smo i do sada radili.

Pošto je Tužilaštvo preuzelo u svoje ruke pripremu optužnice, onda je Komisija malo rasterećenija i može više da se posveti drugim slučajevima. Pošto su svi praktično otvoreni, Komisija će upoznavati javnost samo sa onim informacijama i na način koji neće ugroziti istražne radnje koje se rade po zakonu, a koje realizuju radne grupe MUP-a, u saradnji sa predstavnicima BIA. Komisija u potpunosti poštuje nezavisnost Tužilaštva za organizovani kriminal i nema uvid u rad tužioca u slučaju Ćuruvije. Takođe, Komisija podržava rad ovog i drugih tužilaštava i svaku informaciju do koje dođe prosleđuje radnim grupama MUP ili direktno nadležnim tužilaštvima.

Da li je obavljeno saslušanje u BIH u istrazi ubistva Milana Pantića?

- Saslušanja jednog od mogućih počinilaca u zatvoru u BiH nije bilo ove nedelje zbog vanrednih okolnosti, nemogućnosti bosanskog tužioca iz ovog slučaja da prisustvuje saslušanju. Radna grupa je ostvarila neposrednu komunikaciju sa organima BiH, te će u narednom periodu, ne dužem od dve nedelje (po uveravanju suda i Tužilaštva BiH), biti obavljeno saslušanje i osuđenika u zatvoru, kao i još dva lica do kojih se došlo tokom istrage, a koja i po svojim tvrdnjama raspolažu saznanjima o počiniocima ubistva i mogućem nalogodavcu.

Da li je stiglo veštačenje iz Vizbadena u slučaju Dade Vujasinović? S tim u vezi, tvrdi se da su u sva tri slučaja odavno postojali navodi svedoka, ali da nisu bili potkrepljeni nijednim materijalnim dokazom?

- Već sam govorio o tome da smo dobili odgovor iz Instituta iz Vizbadena da oni nisu u mogućnosti da urade superveštačenje jer, kako između ostalog u obrazloženju kažu, nažalost nedostaje dovoljno forenzičkog materijala. Poslali smo preko MUP-a molbu FBI da nam odgovore da li bi oni mogli da obave posao, ali još uvek nismo dobili odgovor. Ne čekajući, tražili smo od još jedne ustanove sa odličnim referencama, i dobili smo preliminarni odgovor da bi oni to mogli da urade, i ovih dana ćemo dogovoriti sa Tužilaštvom naredne korake.

Predlagao sam isto i Tadiću

Kako komentarišete tvrdnje da ste osnivanjem i radom Komisije omogućili lideru SNS Aleksandru Vučiću da napravi otklon od svoje političke prošlosti?

- Kada je osnivana, Komisija je optuživana da je to još jedna komisija koja treba da zamaskira i onemogući utvrđivanje istine. Sada kada postoje prvi rezultati, oni se vezuju za projekat otklona prvog potpredsednika Vlade od svoje prošlosti. Ne postoji način da bilo koja komisija rešavanjem konkretnih problema nekome skine teret sa njegove prošlosti i amnestira ga, i slično.

Svako mora samostalno da prođe kroz taj proces. Rešavanje ovih slučajeva izuzetno je važno za naše društvo, našu profesiju, budućnost i to je bio jedini motiv kada sam inicirao osnivanje komisije i predlagao ranije i predsedniku Tadiću... Ako usput ima još nekih korisnih efekata, u smislu da neko postane svestan svojih grešaka i zabluda, tim bolje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi