Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Psovke i uvrede svakodnevno u programima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2014.

Autor: Verica Barać Izvor: Politika

Izveštaj Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije o pritiscima I kontroli medija (septembar 2011) #23

Psovke i uvrede svakodnevno u programima

Pokazalo se da je RRA spreman na najdrastičnije kažnjavanje samo kada je to u političkom interesu.

 

Tokom nedavne analize, Savet za borbu protiv korupcije je uočio da je RRA na netransparentan način angažovao preduzeća koja su realizovala razna istraživanja za potrebe rada Agencije. Tako je jedno od tih preduzeća, subotički „News pro”, u bliskoj vezi sa zamenikom predsednika RRA Goranom Karadžićem, radilo analize medijskog tržišta lokalnih i regionalnih emitera i RTV programa.

Vlasnik tog subotičkog preduzeća je Velimir Kostadinov, stalno angažovani novinar „Vojvođanskog magazina”, čiji je vlasnik i urednik baš Goran Karadžić. Kostadinov je, istovremeno, i na funkciji zamenika urednika TV Super iz Subotice, ali je Karadžiću 2009. godine poslužio i kao protivkandidat za člana Saveta RRA, jer je predlog Skupštine Vojvodine morao da sadrži imena dva kandidata.

RRA redovno propušta da reaguje u slučajevima drastičnog ugrožavanja opšteg interesa prikazivanjem nasilja u rijaliti programima. Psovke, nasilje i uvrede svakodnevno su u programima, iako po članu 68. Zakona o radiodifuziji emiteri „ne smeju da emituju programe čiji sadržaji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine, da takve programe jasno označe, a ukoliko ih emituju, da to čine samo između 24.00 i 6.00 sati”.

Uprkos svakodnevnom kršenju Zakona o oglašavanju, sve do kraja 2009. godine, RRA nije podneo nijednu prekršajnu prijavu i nije uspevao da natera televizije da reklame ograniče u skladu sa Zakonom o oglašavanju i da prestanu sa skrivenim reklamiranjem, iako se predviđene kazne kreću do milion dinara.

Prema najnovijim podacima, situacija se 2011. godine malo promenila, pa je RRA u prvoj polovini 2011. podneo veći broj prekršajnih prijava. Prema podacima RRA, u tom periodu nacionalne televizije prekršile su Zakon o oglašavanju 2.123 puta. Rekorder je TV Prva, koja se oglušila o Zakon 539 puta. Sledi RTS 1 sa 405, a zatim B 92 sa 338 prekršaja. TV Pink je imao 315 prekršaja, Avala 93, a Hepi 91.

Zakon o radiodifuziji ostavlja odrešene ruke Savetu RRA da uređuje medijsku scenu i to tako što će početi s opomenama, a ukoliko se televizije uporno oglušuju, primeniti i privremeno ili trajno oduzimanje dozvole. Savet RRA može izreći sledeće mere emiterima: upozorenje, opomenu, privremeno ili trajno oduzimanje dozvole za emitovanje, ali se pokazalo da je RRA spreman na najdrastičnije kažnjavanje samo kada je to u političkom interesu.

Preporuke:

Da se u registru javnih glasila učine javnim podaci o pravim vlasnicima medija, posebno u onim slučajevima gde su krajnji vlasnici u ofšor zoni, ili gde se pravi vlasnici skrivaju iza privatnih lica koja se u nadležnim registrima formalno vode kao vlasnici.

Da Komisija za zaštitu konkurencije, Republička radiodifuzna agencija i druga relevantna tela u skladu sa svojim nadležnostima redovno prate i regulišu stepen medijske koncentracije u smislu vlasništva, programske raznovrsnosti, koncentracije na tržištu oglašavanja i tržišnog udela vodećih medija, da prate, istražuju i podstiču medijski pluralizam, raznovrsnost i kvalitet medijskog sadržaja, primenjujući odgovarajuće kriterijume EU.

Da se budžeti državnih institucija ograniče u pogledu upotrebe budžeta za reklamiranje i promociju, kao i da se sankcionišu državne institucije koje tim aktivnostima krše Zakon o oglašavanju.

Da se za usluge informisanja, produkcije RTV programa i usluga na polju odnosa sa medijima propiše redovan postupak javnih nabavki, jer se jedino tako može obezbediti transparentan odabir ponuđača.

U vezi sa članom 74 Zakona o radiodifuziji koji propisuje da su ustanove javnog radiodifuznog servisa Republike Srbije i autonomnih pokrajina, kao i emiteri lokalnih i regionalnih zajednica koji su pretežno u državnoj svojini, dužni da nezavisnim radio i televizijskim produkcijama stave na raspolaganje najmanje 10 odsto ukupnog godišnjeg programa, izbor ovog sadržaja morao bi da se obavlja transparentno i po jasno utvrđenoj proceduri, zasnovanoj na kriterijumima koji su u saglasnosti sa javno-servisnom ulogom emitera, a ne sa komercijalnom dobiti (kao što je slučaj kod nekih sadržaja nezavisnih produkcija, poput emisije „48 sati svadba”).

Da državne institucije u svojim redovnim izveštajima objedine sve oblike saradnje sa medijima i da ih vode kao oglašavanje u medijima, a ne kao nedefinisane specijalizovane usluge, istraživanja, i druge klasifikacije koje upućuju na simulovane poslove.

Da Vlada Srbije raspiše jedinstveni tender za nabavku usluga video snimanja i da ih postavlja na svoju internet stranicu, ili da u okviru svoje Kancelarije za saradnju sa medijima razvije odeljenje za video snimanje.

Da Vlada Srbije raspiše jedinstveni tender za nabavku usluga pres klipinga, ili da u okviru svoje Kancelarije za saradnju sa medijima razvije sektor za pres kliping.

RRA, RTS: da svake godine godine objavi zvanične rezultate o konkursima za izbor programa RTV produkcija i finansijske izveštaje.

RRA, RTS: da se onemogući članovima Upravnog odbora i Saveta RRA da učestvuju kao producenti programa.

#Predsednik Verica Barać

Kraj

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi