Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Matić: Komisija analizira motive ubistva Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2014.

Izvor: RTV

Matić: Komisija analizira motive ubistva Pantića

Glavni i odgovorni urednik TV B92 i predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić ukazao je danas da je novinar Milan Pantić, koji je ubijen 2001. godine, bio veliki profesionalac koji je pisao po dva teksta dnevno od kojih je svaki mogao biti motiv za ubistvo.

 

On je, na diskusiji Američke privredne komore u Srbiji, rekao da je Komisija, kada je počela da se bavi tim ubistvom uzela tekstove da bi analizirala teme kako bi ušla u trag motivima.

"Živimo u godinama kada se povodom godišnjica ubistva novinara udruženja obraćaju saopštenjima, država kaže da će nešto uraditi, i nikada se ništa ne dogodi", rekao je on, dodajući da je zbog toga želeo da napravi iskorak, pretpostavljajući da je moguće napraviti ozbiljan prodor.

Matić je ukazao da je u istrazi ovog zločina promenjeno sedam radnih grupa, ocenivši da na taj način nije moguće rasvetliti to delo, te da je to više zamazivanje očiju javnosti nego iskrena i ozbiljna želja da se nešto uradi.

U Srbiji postoji veliki nedostatak optimizma, otvorenog pogleda na život a 95 odsto javnih radnika su apsolutni pesimisti, rekao je on.

Govoreći o emisiji "Insajder" on je kazao da ne bi nikome poželeo ono što se događalo i što se događa Brankici Stanković poslednjih pet godina.

Matić je objasnio da, kada se uđe u B92, koji ove godine slavi 25 godina postojanja, mora da se računa da se tako nešto može dogoditi svakom, a kada se dogodi onda je to neka vrsta šoka.

Matić je istakao da je kredibilitet lakše steći nego što je očuvati ga, te da je za vreme Slobodana Miloševića bilo lakše jer je postojao jedan čovek i jedan represivni aparat koji su predvidljivo reagovali, a u vreme demokratizacije to je postalo kompleksnije jer je postojalo više vrsta opasnosti.

Urednik emisije "Insajder" Brankica Stanković naglasila je da novinari imaju veliku odgovornost, jer ako objave neku informaciju a nemaju dokaze odgovaraju za sudbinu lica o kojima pišu.

Ona je ispričala na koje nerazumevanje je naišla početkom emitovanja "Insajdera" i u samom B92.

"Naša prva emisija je prošla tako što niko od urednika nije tačno znao šta radimo. Oko teme ubistva premijera vladao je medijski mrak, i odlučili smo da radimo emisiju o tome. Nakon reakcija, kojih je bilo mnogo, znali smo da smo napravili nešto posle čega nema povratka", objasnila je Stanković.

Ona je ukazala da nije nailazila na razumevanje tadašnjih urednika informativne redakcije B92, koji su, kako je navela, naseli na pisanje tabloida i puštali demantije na nešto što u emisiji nije ni objavljeno.

Većina urednika tada nije bila na našoj strani, podvukla je Stanković ističući da je tada ključna bila podrška Matića koji je stao iza emisije.

Ona je priznala da je razmišljala i o odustajanju 2005., koja je godina prekretnica, jer je doživela šok zbog nečega što se desilo samo zato je svoj posao radila odgovorno.

Stanković je kazala da posle nije odustala čak ni kada joj je dodeljeno obezbeđenje.

Iz zemlje, kako je kazala, nije otišla, iako je imala i i dalje ima mnogo prilika, jer je smatrala da je stvorila nešto što nije završeno i zato što veruje da se bavi poslom kojim može da menja neke stvari.

S tim u vezi je najavila širenje "Insajdera" na region.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi