Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Petnaest godina od pogibije 16 radnika RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 04. 2014.

Izvor: Tanjug, RTV

Petnaest godina od pogibije 16 radnika RTS-a

Danas se navršava 15 godina od NATO napada na Radio-televiziju Srbije (RTS) kada je poginulo 16 radnika te medijske kuće. Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je povodom godišnjice pogibije radnika RTS-a da će taj zločin temeljno i potpuno ispitati.

 

Povodom obeležavanja petnaest godina od pogibije 16 radnika RTS član Privremenog veća Beograda Andreja Mladenović položiće cveće na Spomen obeležje „Zašto?" i odati poštu žrtvama, najavljeno je iz gradske skupštine.

U bombardovanju, u 2.06 časova noću, poginuli su Jelica Munitlak (28) šminker, Ksenija Banković (28) video mikser, Darko Stojmenovski (26) tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (27) i Branislav Jovanović (50) tehničari u masteru, Dragorad Dragojević (27), Dejan Marković (39) i Milan Joksimović (47) radnici obezbeđenja. Tom prilikom nastradali su i Dragan Tasić (31) električar, Aleksandar Deletić (31) kamerman, Slaviša Stevanović (32) i Ivan Stukalo (34) tehničari, Siniša Medić (32) dizajner programa, Milan Janković (59) precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61) režiser programa i Slobodan Jontić (54) monter.

Tim povodom, Udruženje novinara Srbije naglasilo je u saopštenju "da još uvek nije sprovedena celokupna istraga ovog ratnog zločina. UNS je naveo i da podržava i ceni dosadašnji rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i da "očekuje da će ona imati ključnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika".

To udruženje je pozvalo Ministarstvo odbrane i Vojno-bezbednosnu agenciju da Komisiji za istraživanje ubistava novinara učine dostupnim sve bitne činjenice za utvrđivanje odgovornih za ovaj težak zločin.

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" je 2000. godine saopštila da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade televizije.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je, u Beogradu 2002. godine, osuđen na 10 godina zatvora, s obrazloženjem da nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

Vlada Srbije formirala je prošle godine međunarodnu Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a mandat komisije je proširen i na slučaj ubistva medijskih radnika RTS u bombardovanju 1999. godine.

U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

Gradska uprava grada Beograda, leta 2013. raspisala je konkurs za izradu idejnog rešenja spomen-obeležja stradalim radnicima RTS. Pre mesec dana u Košutnjaku je otvoren spomen-park "Da se ne zaboravi", u kome je zasađeno 16 stabala piramidalnog graba, po jedno za svakog nastradalog radnika.

Komisija: Temeljno ispitujemo stradanje radnika RTS-a

Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je povodom 15. godišnjice pogibije 16 radnika RTS-a da će taj zločin temeljno i potpuno ispitati.

"Porodice žrtava su već uradile veliki deo posla, prikupivši znatan broj indicija ili dokaza o mogućem žrtvovanju radnika Televizije i o naredbodavcima tog žrtvovanja", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik komisije Veran Matić.

Ističe se da se, za razliku od ostala tri slučaja iz delokruga Komisije, nadležno tužilaštvo nije aktivno uključilo u istragu i procesuiranje podnetih dokaza, a s druge strane, nije ni zatvorilo slučaj.

"Pažnja Komisije u ovom trenutku okrenuta je ka Vojsci i Ministarstvu odbrane, pre svega zbog činjenice što nije do kraja utvrđena uloga nadležnih službi Ministarstva odbrane Savezne Republike Jugoslavije, a postoje indicije da pomenuto ministarstvo raspolaže i izvesnim dokumentima iz kojih proističe da su vojni i državni vrh tadašnje države bili pravovremeno upozoreni na tačan čas napada", navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, Komisija će se, odmah po formiranju nove Vlade Srbije, obratiti ministru odbrane, sa zahtevom za svesrdnu pomoć u istraživanju ovog slučaja.

Komisija je dobila i dosta odgovora od Bezbednosno-informativne agencije sa dokumentima nekadašnjeg Resora državne bezbednosti o tome kakva su saznanja postojala povodom planova NATO za bombardovanje RTS.

Zatraženi su i odgovori od NATO pakta o tome ko je doneo odluku o gađanju medijske kuće za koju je bilo evidentno da nije evakuisana i da u njoj rade civili.

Postavljeno je i pitanje da li su predstavnici ove alijanse i na koji način upozorili vlasti Jugoslavije da će zgrada RTS biti gađana, kao i da daju podatke o komunikacijama iz tog perioda koje bi mogle ukazati na to ko je sve odgovoran za žrtve.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi