Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dve decenije emisije Most RFE
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 04. 2014.

Izvor: Beta

Dve decenije emisije Most RFE

Emisija Most Radija Slobodna Evropa, čiji je autor novinar Omer Karabeg, ove nedelje obeležava 20 godina postojanja, a prva emisija emitovana je 24. aprila 1994. godine, kada su bile pokidane sve veze među ljudima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Cilj je bio da se proveri da li se i pored rata i pored ubitačne propagande koja je širila mržnju, i pored satanizacije svega što nije naša nacija, naša vera, naše pleme, može voditi dijalog. Pokazalo se da se može razgovarati čak i o najosetljivijim temama o kojima nije postojao ni minimum saglasnosti i da na prostoru bivše Jugoslavije ima mnogo ljudi koji su spremni na dijalog", rekao je Beti Omer Karabeg.

U protekle dve decenije emitovano je više od 800 emisija Most, a u dijalozima je učestovalo visse od 1.500 liccnosti sa područja bivše Jugoslavije.

To su bili opozicioni lideri, predstavnici vlasti, publicisti, pisci, glumci, sveštenici, nauccni radnici, a prema rečima Karabega, kroz Most je prošao najveći broj ličnosti koje su nešto značile i danas znače u regionu Zapadnog Balkana.

"Most na izvestan način predstavlja svedočanstvo o tome da su dijalog i tolerancija bili mogućni i u najtežim ratnim vremenima, kao i da mržnja i ksenofobija nisu prirodno stanje na ovim prostorima, kao što su tvrdili ideolozi rata", rekao je autor.

U Mostu se vodio dijalog o posledicima raspada bivše Jugoslavije, o sudbini Bosne i Hercegovine i Kosova, o prilikama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, o sličnostima i razlikama izmedju država regiona, o mogućnosti uspostavljanja ratom pokidanih veza.

U Mostu je do sada vodjeno više od stotinu albansko-srpskih dijaloga. Ti dijalozi, koji su počeli 1994. godine u vreme Miloševićeve represije na Kosovu, nikada se nisu prekidali tokom ove dve decenije, rekao je Karabeg.

Dodao je da se srpsko-albanski dijalog nije prekidao "ni za vreme NATO bombardovanja kada je došlo do masovnog progona Albanaca, ni nakon poraza srpske vojske na Kosovu kada su Srbi postali žrtve, ni nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, kada su u Beogradu paljene strane ambasade".

"Polemisali su Vuk Drašković i Azem Vlasi, Oliver Ivanović i Adem Demaći, čak je i Mihajlo Marković, u to vreme član Glavnog odbora Socijalističke partije, prihvatio da razgovara sa Fehmijem Aganijem, potredsednikom Rugovinog Demokatskog saveza Kosova, iako je to prihvatanje moglo biti protumačeno i kao neka vrsta legalizacije te partije", naveo je autor emisije Most.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi