Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Davidovićevi Zabavnici u Narodnoj biblioteci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2015.

Autor: A. V. M. Izvor: Danas

Davidovićevi Zabavnici u Narodnoj biblioteci

Povodom obeležavanja Sretenja i Dana državnosti Republike Srbije, juče je u Narodnoj biblioteci izveden koncert hora Ekvilibrijum sa delima srpskih kompozitora, pre svih Mokranjca.

 

Istovremeno, u specijalnoj komori ispred centralne čitaonice NBS izloženo je nekoliko prvih brojeva Zabavnika koji je 1815. pokrenuo u Beču Dimitrije Davidović, tvorac prvog srpskog Ustava.

Interesantno, Davidović je ostao upamćen upravo po Ustavu, iako je pre pisanja ovog dokumenta bio predani kulturni poslenik koji je svojim pregnućima u velikoj meri zadužio celokupnu srpsku kulturu.

Dve godine pre Sretenskog ustava izdao je prve Novine serbske, čime je tadašnje srpsko novinarstvo doživelo neku vrstu procvata, budući da do tada novinarstvo nije bilo zastupljeno u pravoj meri. Tadašnje prve srpske dnevne novine imale su kao uređivački imperativ kulturu i prosvetiteljstvo, a ne politiku.

Kada je reč o Zabavniku, on prati liniju razvoja i značaja koji je Zaharije Orfelin započeo periodikom - Slavenoserbskim magazinom, koji je pokrenuo u 18. veku, ali koji je doživeo samo jedan broj.

Prvi zabavnik nije imao stalne rubrike, ali potom su se ustalile kao pripovetke, zagonetke, eseji o srpstvu i identitetu, a svaki je sadržao i kalendar.

Davidović je bio autor nekoliko tekstova, među ostalima i o identitetu Srba, a koji je objavljen u Godišnjaku 1821. godine

Poseban značaj Dimitrija Davidovića je u tome što je sve ove poduhvate izveo u gotovo nemogućim uslovima. Za Novine serbske uložio je dva svoja miraza, nemajući finansijsku podršku. Zabavnik u početku nije imao dovoljno pretplatnika, pa su mu pomogli tadašnji viđeniji ljudi, čak i knez Mihailo Obrenović sa 100 dukata.

Davidović nikada nije bio zadovoljan postignutim i smatrao je da je pravi potporni stub kulture izdavaštvo i to o trošku izdavača, a ne pisca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi