Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privatizacija ili "odjavna špica"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2015.

Autor: A. Isakov Izvor: Politika

Privatizacija ili "odjavna špica"

Odbornici Skupštine grada izjasnili su se da se Radio Subotica ponudi na prodaju po početnoj ceni od 2,4 miliona dinara.

Na medijskoj pijaci će se naći pedeset godina trajanja radiostanice, u kojoj danas radi 40 novinara i tehničara, a program se emituje na pet jezika, na srpskom, mađarskom i hrvatskom u sopstvenoj proizvodnji, a na nemačkom i bunjevačkom iz spoljne produkcije. Za početnu cenu uzeta je knjigovodstvena vrednost iz 2013. godine, iako je na kraju poslovne 2014. godine procenjeno da gradski radio ima četiri puta veći kapital.

Ljubiša Stepanović, direktor Radio Subotice, kaže za „Politiku” da je kupovna cena tek deo troška:

- Poenta je u spremnosti investitora da svakog narednog meseca troši dvostruko više od tih početnih 2,4 miliona dinara da bi Radio funkcionisao.

Taj mesečni trošak od četiri ili pet miliona dinara, pri čemu najviše petinu može da kompenzuje reklamama, može da izdrži samo država. Pitamo se ko je spreman da uđe u takav biznis, pa makar država na tenderu umesto otkupne cene davala miraz. Grad je kao osnivač učinio sve propisane korake koji vode ka privatizaciji ovog medija, ali i pored toga što zakon novog vlasnika obavezuje da u narednih pet godina sačuva strukturu programa, u javnosti preovlađuje utisak da je za subotički Radio krenula „odjavna špica”.

Tome uči i iskustvo u dosadašnjoj privatizaciji elektronskih i štampanih medija, koji su ili nestali ili nakon što su prešli u privatne ruke imaju zanemarljiv tiraž i značaj. Zbog toga su se ponovo čuli zahtevi da se privatizacija Radija zaustavi, jer je to jedini gradski medij preko kojeg lokalna samouprava obaveštava građane, i to na svim jezicima koji su u službenoj i stvarnoj upotrebi.

Odbornici su pominjali mogućnost svojevrsnog leks specijalisa za manjinske medije, a prof. dr Radmilo Todosijević iz vladajućeg SNSa smatra da bi ova situacija mogla da se premosti tako što bi grad osnivačka prava nad Radio Suboticom preneo na neku drugu organizaciju.

Na taj način bi se, prema njegovom mišljenju, amortizovale posledice privatizacije. Ovu ideju podržao je i opozicioni DS. Skupština grada je na prethodnom zasedanju usvojila program poslovanja, kojim je predviđena i mogućnost da se Radio Subotica transformiše u emisioni centar, koji bi ostao u statusu javnog preduzeća i pružao tehničke i logističke kapacitete svim medijima koji danas funkcionišu pod njegovom antenom, a po sili zakona moraju biti privatizovani do 1. jula.

Na pitanje kako će posle privatizacije izgledati informisanje na manjinskim jezicima, Mađarski nacionalni savet se potrudio da sam da odgovor. Ovo manjinsko telo priprema formiranje jedinstvene informativne kuće vojvođanskih Mađara, pod čijim krovom bi bili objedinjeni štampani i elektronski mediji koji rade na mađarskom jeziku.

Bunjevački nacionalni savet, takođe, planira da „zbrine” svoj radio program. Ako se manjinski programi „usele” kod matičnih nacionalnih saveta, kao „beskućnik” ostaće samo program na srpskom jeziku.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

02.04.

2015.

Neša [neregistrovani] u 11:15

Kasno Marko...

Radio Suboticu je 1968. godine u vreme procvata nadnacionalne tvorevine SFRJ osnovala prozapadna Titova komunistička vlast po diktatu "naših stranih prijatelja" pa je i gašenje po istovetnom receptu. Nema mesta iznenađenosti. U Subotici je do pre par godina bilo petnaestak privatnih radija, dva čak izuzetno kvalitetna. Ustroisanjem "demokratskih" propisa i vrednosti i (de)regulatornih tela za "regulaciju" medija oni su uništeni a Radio Subotica je tome dala svoj doprinos sve vreme javno izražavajući neslaganje sa njihovim postojanjem i činjenjem da oni, često nepropisnim radnjama države, budu zbrisani sa lica zemlje. Bumeranzi uporno bacani prethodnih nekoliko godina sada se vraćaju. Gde će toliki višak zaposlenih? O tome je trebalo da misle na vreme. Danas je dockan. Uvek smo imali problem da partokratija sa (kvazi)stručnjacima zasnovana na fomalizmu i konformizmu umišljeno smatra da je sposobnija od suštinski sposobnih sa višedecenijskim pozitivnim rezultatima u praksi.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs