Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Udruženi da zaštite profesiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 10. 2009.

Izvor: Dnevnik

Udruženi da zaštite profesiju


Novinari Srema, članovi UNSa, odlučili su na sastanku u Sremskoj Mitrovici da se ujedine i formiraju jedinstven Aktiv novinara Srema.

Jedan od najznačajnijih razloga za ovo udruživanje je potreba za sve većom zaštitom prava novinara. Rascepkani u lokalne aktive, novinari Srema su shvatili da je na taj način teško ostvariti akciono jedinstvo i snažnije delovanje na ovom području, gde radi oko šezdesetak novinara, a u članstvu UNS-a je aktivno deluje 40 novinara sa ovog područ ja.

U najtežem položaju su novinari u lokalnim redakcijama, koji, u strahu od vlasnika medija, beže od pristupanja novinarskoj organizaciji, pa je zaključeno da jedna radna grupa Aktiva novinara Srema obavi razgovore sa vlasnicima medija na ovom području i napravi analizu, koja treba da da jasne odgovore zašto mladi novinari, koji su gotovo svi honorarci, strahuju od pristupanja profesionalnoj novinarskoj organizaciji, koliko su za to „zaslužni” vlasnici medija, sa kakvim se problemima susreću u svom radu i, posebno, kakav je njihov materijalni položaj, imaju li uredne ugovore o honorarnom radu.

Posebno pitanje je primene i poštovanje Kodeksa novinara, koji su zajednički doneli UNS i NUNS i koji je za novinare, kako je konstatovano na sastanku, obavezujući profesionalni dokument.

Na ovoj sednici Aktiva, kojoj je prisustvovalo više od dvadeset novinara iz Sremske Mitrovice, Šida, Inđije, analiziran je rad u prethodne tri godine i zaključeno da je Aktiv postigao vidne rezultate, da je uspevao da zaštiti pojedine kolege koji su se našli na udaru pojedinaca iz lokalnih uprava, zbog objektivnog, ali kritičkog pisanja i izveš tavanja, a da se u poslednje vreme taj odnos bitno promenio, te da su uspostavljeni dosta dobri odnosi sa većinom lokalnih samouprava.

Međutim, malo je urađeno na socijalnoj zaštiti poslenika pisane reči, što u narednom periodu mora biti jedan od važnih zadataka uprave aktiva, jer je materijalni položaj novinara u Sremu sve teži.

- Moram reći da je ovaj aktiv jedan od najboljih u Srbiji, da ima ogroman potencijal, da ste dobro radili u prethodnom periodu, ali je očigledno da ste se malo angažovali u radu Društva novinara Vojvodine, što morate promeniti u narednom periodu i uspostaviti čvršće veze sa ovom pokrajinskom asocijacijom – istakao je potpredsednik UNS-a Branko Žujović.

Aktiv novinara Srema je na ovom sastanku kandidovao pet svojih članova za Upravni odbor DNV-a, a istakli su i kandidata za budućeg predsednika DNV-a, Predraga Ćurčiju, novinara RTV Vojvodine.

Prihvaćena je i kritika o neangažovanju u radu DNV-a i zaključeno da za ovakav odnos postoji i krivica uprave DNV-a, ali da se stanje mora menjati na bolje odmah posle Izborne Skupštine DNV-a, koja je zakazana za 28. novembar.

S. Bojević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi