Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Propisi se moraju primenjivati
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 11. 2009.

Izvor: Danas

Propisi se moraju primenjivati


Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo kulture demantovali su pisanje našeg lista da je doneta preporuka sudovima u Srbiji da ne primenjuju deo Zakona o javnom informisanju, koji se odnosi na privredne prestupe.


Stevo Đuranović, v. d. predsednika Trgovinskog suda, kaže za Danas da nije tačno da je doneta odluka o neprimenjivanju Zakona o javnom informisanju po privrednim prestupima, ali da postoji problem primene u praksi.

akon o javnom informisanju nije usaglašen sa Zakonom o privrednim prekršajima. Naime, maksimalna kazna za privredni prestup prema Zakonu o informisanju je 20 miliona dinara, dok se prema Zakonu o prekršajima ne može izreći kazna veća od tri miliona - objašnjava Đuranović.  On dodaje da je reč samo o preporuci, ali da se još ne zna kako će to biti usaglašeno obzirom da za sada ne postoji nijedan predmet po ovom osnovu.

Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva, ističe za Danas da niko nema ingerenciju da daje bilo kakve preporuke o neprimenjivanju zakona, koji je prethodno usvojio parlamet.

- Održan je visokostručni sastanak, sa kojeg su pogrešno protumačeni zaključci. Sastanak je održan kako bi se usaglasili stavovi oko efikasnijeg primenjivanja zakona, a namera nije bila da ga opstruišemo - napominje Zorić.

Antrfile :

Demanti Višeg trgovinskog suda


Viši trgovinski sud u Beogradu u posebnom saopštenju naveo je da su „netačni navodi da je na sastanku predsednika trgovinskih sudova zauzet stav da trgovinsko sudstvo neće primenjivati novi Zakon o javnom informisanju“. Taj sud je demantovao i informaciju o sastanku predsednika trgovinskih sudova navodeći da sastanka o primeni Zakona nije bilo, niti da se planira.

„Zakon o javnom informisanju je usvojeni zakon koji kao takav čini integralni deo pravnog poretka Srbije, a kako je izričitom zakonskom odredbom propisano ‘sudovi sude po zakonu’, to će trgovinski sudovi svojim radom obezbediti doslednu primenu važećeg Zakona o informisanju“, saopštio je Viši trgovinski sud.

B. Cvejić




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi