Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mrak i na ekran
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 12. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Mrak i na ekran


Kraljevo - Posle januarskog poništenja privatizacije u JP „Ibarske novosti“ i višemesečne agonije, početkom naredne nedelje pred Trgovinskim sudom u Kraljevu, biće najverovatnije pokrenut postupak za proglašenje stečaja u ovoj informativnoj kući.

Na inicijativu Poreske uprave, zamenik Republičkog javnog pravobranioca, već je podneo Trgovinskom sudu predlog za pokretanje stečajnog postupka u „Ibarskim novostima“, o čemu će ovaj sud odlučivati 21. decembra.
Posle poništene privatizacije i katastrofalnog stanja u koje je ovo preduzeće zapalo, a prema navodima Poreske uprave, „Ibarske“ samo za poreze i doprinose duguju 5,3 miliona dinara, a račun preduzeća blokiran je duže od šest meseci, iako zakon toleriše samo 45 dana blokade.

U nezavidnu situaciju „Ibarske novosti“ dospele su posle privatizacije 2007. godine, kada je ovu medijsku kuću, za oko milion evra kupio novosadski biznismen Ostoja Tegeltija. Posle samo godinu dana, ugovor je raskinut, a „Ibarske novosti“ dovedene do propasti.

U međuvremenu, prema socijalnom programu, od ukupno 68 zaposlenih, 30 je uz skromne otpremnine napustilo ovaj brod koji tone. Preostali zaposleni pokušavaju da kako-tako očuvaju radijski program koji se emituje pune četiri decenije, kao i program regionalne televizije koja bi uskoro trebalo da postane „punoletna“. Istoimeni nedeljni list, posle 60 godina postojanja, prestao je da izlazi.

- Osim blokade računa i neplaćenih poreza, nismo ni plate primili od oktobra prošle godine. Telefoni i Internet su isključeni, a poveriocima se duguje više od 50 miliona dinara. Sramota je što je jedna ugledna informativna kuća doživela ovakvu sudbinu i što se odgovorni za to kriju iza skuta političara - kaže novinar Aleksandar Daišević.

Sa gašenjem lista „Ibarske novosti“ pa i istoimene kuće u celini, počela je i svojevrsna bitka za medijski prostor. Uz „Kraljevačke novosti“ koje izlaze dve godine, na kioscima su se pojavile - „Ibarske“ i „Gradske“ novine. Od lokalnih televizija, u prvi plan izbili su privatni „Melos“ i „Ka TV“, a priča se i o pokretanju nove, iza koje, navodno, piše jedan od čelnika lokalne samouprave.

Antrfile :

Vrnjačka Tv neprodata


Iako je bila zakazana za 11. decembar, prodaja Vrnjačke radio-televizije (VRT) otkazana je zbog „pravnog propusta prilikom raspisivanja javnog poziva“?! Početna cena iznosila je samo 283.000 dinara, ali za razliku od pre dve godine, kada je VRT prodat za basnoslovnih 191 milion dinara, a kupac ubrzo odustao, ovoga puta niko nije ni otkupio aukcijsku dokumentaciju.

G. Ćirović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi