Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Beko nudi novi ugovor Nemcima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2010.

Izvor: Pravda

Beko nudi novi ugovor Nemcima

Advokat „Ardosa“ traži da se VAC ispiše iz vlasništva "Novosti“



Advokatska kancelarija firme „Ardos“ i Milana Beka juče je uputila dopis nemačkom medijskom koncernu VAC, kojim je zatražila da se ispišu iz vlasništva firme „Ardos“ u registracionom sudu u Salcburgu, kao i da povuče zahtev za preuzimanje vlasništva nad firmom „Trimaks“.

Istovremeno od Komisije za zaštitu konkurencije je zatraženo da joj dostavi rešenje kojim je odbila zahtev VAC-a za koncentraciju vlasništva u „Novostima“, a koje je nemačkoj grupaciji već uručeno.

– VAC ne može da računa na kupovinu „Novosti“ jer nije, shodno ranije potpisanom ugovoru sa sadašnim vlasnicima firmi „Ardos“, „Trimaks“ i „Karamat“, dobio u predviđenom roku do 8. septembra prošle godine dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije za tu kupovinu – tvrdi Nenad Popović, advokat „Ardosa“.

– VAC je sve vreme tvrdio da su obavešteni da im je Komisija odobrila koncentraciju i da samo čekaju zvanični dopis. Simulirali su i da zahtev koji su podneli Komisiji treba da se rešava po novom Zakonu o zaštiti konkurencije, što znači da im se navodno automatski odobrava kao „ćutanje administarcije“ ako ne dobiju odgovor u određenom roku. Na taj način protivpravno su se upisali u registracionom sudu u Salcburgu kao vlasnici „Ardosa“ – kaže Popović i dodaje da su podneli zahtev da se VAC izbriše iz austrijskog registra, jer je to suprotno ugovoru koji su sklopili.

Na pitanje zašto su čekali skoro godinu dana, Popović kaže da ih je VAC obmanuo i da su to saznali tek nakon njihove registracije u „Ardosu“ i izjave Dijane Bajalović da VAC mora da podnese novi zahtev.

– Tri su vlasnika „Novosti“, a nemam potvrdu da je to Milan Beko – kaže Popović i napominje da ugovor predviđa da VAC mora da istovremeno kupi sve tri firme po dobijanju dozvole antimonopolske komisije.Popović priznaje da su firme „Ardos, „Trimaks“ i „Karamat“ dobile pare, odnosno kredit od VAC-a, a kao obezbeđenje su dali akcije „Novosti“. Izlaz iz spora moguć je, prema rečima Popovića, na dva načina koje predviđa ranije potpisani ugovor, a to je da se napravi novi aranžman ili da se akcije prodaju trećem licu, ali uz saglasnost obe strane, međutim VAC to ne prihvata. Ova garancija koju su dali upisana je kao zalog u srpski Centralni registar hartija od vrednosti.

U VAC-u tvrde da su „Ardos“ preuzeli na legalan način i u skladu sa zakonom. – Upis podataka u registar privrednih subjekata je izvršen na pravno valjan način. VAC-grupa će se i dalje sa pojačanim intenzitetom koncentrisati na zakonit prenos oba društva, „Trimaks“ i „Karamat“ – kaže direktor korporativnih komunikacija Paul Binder i podvlači da ime poslovnog partnera u Srbiji ne sme da otkrije, zbog postojanja ugovorne obaveze o čuvanju poslovne tajne.
Z. M. – D. Đ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi