Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Presuda može izazvati autocenzuru"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2010.

Izvor: B92 onlajn

"Presuda može izazvati autocenzuru"

Beograd - Presuda kojom Studio B treba da obešteti pijanog vozača zbog kampanje "Bezbedni u saobraćaju" može izazvati neprihvatljive posledice, kaže glavni urednik B92.


Spot emitovan u kampanji Studija B "Bezbedni u saobraćaju - pridruži se", prikazuje snimak pijanog vozača. U spotu je korišćen samo njegov glas, ali ne i lik.

Glavni urednik B92 Veran Matić smatra da presuda može imati za posledicu kreiranje pravne nesigurnosti, i čak dovesti do autocenzure medija.

“Mislim da je ovde suština u tome da način na koji sudovi tumače propise, zapravo rezultira time da se prava koja su medijima data zakonom - dodatno sužavaju”, izjavio je Matić za Studio B.

Matić je podsetio da Zakon prvo kaže da za objavljivanje nečijeg snimka, neophodno je imati njegov pristanak. Međutim, pristanak dat za jedno objavljivanje, za određeni način objavljivanja, odnosno za objavljivanje u određenom cilju, ne smatra se pristankom za ponovljeno objavljivanje, za objavljivanje na drugi način, odnosno za objavljivanje za druge ciljeve, navodi se u Zakonu.

"Zakon, međutim, dalje predviđa 11 slučajeva u kojima se snimak nekog lica može objaviti i bez pristanka. Apelacioni sud je ovde našao da je postojao pristanak za objavljivanje snimka te večeri u vestima, ali ne i pristanak za objavljivanje u okviru akcije 'bezbedni u saobracaju'”, objašnjava Matić.

“Pri tome Apelacioni sud se ne bavi izuzecima koje zakon predviđa, a koji se odnose na slučajeve u kojima se snimak može objaviti i bez pristanka”, ukazao je on.

Matić je rekao i da je u konkretnom slučaju postojalo više tih okolnosti.

On navodi da "najmanje treba ukazati na sledeće: prvo, informacija, odnosno snimak, odnosio se na pojavu ili događaj od interesa za javnost; drugo, snimljeno lice je svojim ponašanjem dalo povoda za objavljivanje informacije, odnosno snimka; treće, objavljivanje informacije, odnosno snimka je u interesu javne bezbednosti; četvrto, objavljivanje je bilo potrebno radi upozorenja na opasnost".

Matić navodi da nije “presuda sama po sebi” problem, zato što će uvek biti presuda kojima je neko nezadovoljan.

“Nije ovo ni prva ni poslednja. Problem je što mediji, urednici, novinari, više neće smeti da se pouzdaju u zakon. Neće smeti da se pouzdaju zato što sudovi taj zakon čitaju drugačije nego oni”, upozorio je Veran Matić.

On još ukazuje da mediji neće imati slobodu da objavljuju stvari od javnog interesa, neće imati slobodu da se zalažu za interese javne bezbednosti, neće imati slobodu da upozoravaju na opasnost, neće imati slobodu da rade ono što mediji treba da rade, iako im sve te slobode i Ustav i zakon priznaju.

“Kreira se pravna nesigurnost koja rezultira strahom, rezultira autocenzurom, rezultira konformizmom, rezultira nezalaganjem za javni interes, jer bi takvo zalaganje moglo eventualno da škodi nekom pojedinačnom interesu, a to je sve apsolutno neprihvatljivo”, zaključio je Matić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi