Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prešišale i Nušića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Prešišale i Nušića

Učenice drugog razreda osnovne škole u Smederevu izdaju novine u rukopisu. Čim su naučile da pišu, pokrenule novine


„U Osnovnoj školi 'Dimitrije Davidović' u gradu Smederevu se desila veoma velika nezgoda. U odeljenju II/4 školska tabla je pala na dve devojčice. Jedna se zove Mina Živić, a druga Nela Perić“.

Vest je nedavno osvanula na naslovnoj strani prvog broja novina u rukopisu „Stori“, koje su pokrenule učenice ovog razreda. Iste one na koje se srušila tabla, srećom bez posledica, ako se izuzme pokretanje novina.

- Bilo mi je dosadno. Ili drugarica dolazi kod mene, ili ja idem kod nje. Onda mi je sinula ideja da pišem novine - objašnjava ideotvorac, osmogodišnja Nela Perić.

Preduzimljiva novinarka odmah je sebi namenila uredničku ulogu. Drugarici iz klupe, Mini Živić, dala je zadatak da napiše prvi broj, naravno u rukopisu. Novinarskom dvojcu, tek naučenom da piše i čita, posrećilo se da ima veliku vest, jer školska tabla ne pada svaki dan.

Novine imaju i impresum, i crtež kao ilustraciju.

Tako je počeo ozbiljan medijski biznis. Ekipi se pridružila još jedna drugarica, i dogovor je pao - da svaka, na smenu, piše po jedan broj.

Ubrzo je osvanuo drugi broj sa autorskim potpisom Nele Perić i temom - najpopularniji dečiji crtani filmovi.

Treći broj novina potpuno je komercijalizovan. U njemu autorka Mina Rapajić, izgleda rođena za marketing, reklamira svoju školu crtanja. „Ako želite da vaše dete lepo crta, pozovite broj...“. Potom slede detaljne informacije o adresi škole, o časovima, trajanju odmora, i, naravno, o ceni za čas i za mesečnu „školarinu“.

Uz pomoć učiteljice, novinarke iz II/4 prvi broj štampale su u deset primeraka. I prodale su više primeraka nego što je svojevremeno prodat prvi broj „Smederevskog glasnika“, koga je izdavao Branislav Nušić, takođe po sistemu jedan novinar - jedne novine. On je u Smederevu 1883. godine, kao devetnaestogodišnjak, prodao jedan primerak, dok su tri osmogodišnje „novinarke“ prodale četiri!

- Nudile smo na putu od škole do kuće za 50, 60 i 80 dinara, a roditelji su kupili za 100 dinara - kažu autorke rukopisane novine, koje su, kažu, od zarađenog novca kupile poneku sitnicu. Urednica je čak zaradila za lutku.

Nušićeve novine „u pokušaju“ trajale su kratko, i bile dobra praksa pre nego što je dobio poziv iz „Politike“. Škola koju pohađaju ove devojčice nosi ime Dimitrija Davidovića, oca srpskog novinarstva. One sada, kao naslednice slavnih sugrađana, možda vežbaju za buduće novinarske poduhvate.

antrfile:
DRUGARI I ROĐENDANI


Tri novinarke kažu da će možda potražiti originalniji naziv za svoje novine. Takođe, obećavaju da će više pisati o događajima u školi, o časovima, rođendanima i drugarima, među kojima već ima dosta onih koji žele da postanu deo novinarskog tima.

Jelena Ilić

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

21.12.

2015.

Tellas [neregistrovani] u 17:50

Hehe

E kakvi smo bili,to su bila vremena !:-)

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi