Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Napad na ćirilički tjednik
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 11. 2010.

Izvor: Ekonomist

Napad na ćirilički tjednik

Bura oko novina srpske manjine u Hrvatskoj



Provokativna naslovna strana Novosti jeste imala za cilj talasanje, ali niko nije očekivao proteste, napade, pa i pretnje smrću. Čini se da je, ipak, posredi činjenica da ovaj nedeljnik počinje da liči na splitski Feral, što mnoge plašiKad je prvog oktobra ove godine na naslovnu stranu „Novosti - samostalnog srpskog tjednika“ koji izdaje Srpsko narodno vijeće stavio fotografiju dva pala MiG-a hrvatske vojske i naslov

„Obadva, obadva su pala“, glavni urednik Rade Dragojević znao je šta radi. Namerno je želeo da dobrom naslovnicom zatalasa, pa tako i proda veći broj primeraka svojih novina. Reakciju je, dakle, očekivao zbog očigledne aluzije na uzvik hrvatskog vojnika koji je prilikom rušenja dva jugoslovenska MiG-a kod Šibenika, septembra 1991. pred kamerama HRT-a sav srećan uzviknuo:
 „Obadva, obadva su pala!“.Nije, pak, očekivao proteste, paljenje primeraka i pozive na zabranu Novosti, pa čak i pozive na njegovo ubistvo. Najzad, nije očekivao da će, dok ovo čitate, biti bivši glavni urednik.

Obadva, obadva još jednom


Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Zvonimir Čičak poslao je saopštenje u kojem osuđuje ovakvu naslovnu stranu i napada Novosti. Posle njega su usledile reakcije Ministarstva odbrane i Glavnog stožera Hrvatske vojske ocenama da je neprihvatljivo stavljanje u isti kontekst pad hrvatskih vojnih aviona i „obaranje neprijateljskih jugoslovenskih aviona koji su razarali Hrvatsku“. Novosti je u samo dva dana žestoko kritikovao i predsednik Ivo Josipović.

Sve veći deo hrvatske javnosti i politike svrstava se oko osude ili odbrane naslovne strane Novosti koje su, nedelju dana nakon „premijernog“ izdanja, ponovo štampale spornu naslovnu stranu, ovog puta na crvenoj podlozi i sa porukom:

„Za Čička i sve one koji nisu shvatili - drugo poboljšano izdanje“.U odbranu Novosti stalo je Hrvatsko novinarsko društvo, koje je zatražilo punu zaštitu redakcije i novinara. „Želimo podsetiti da je doslovce isti telop ’Oba su pala’ imao i središnji Dnevnik Hrvatske televizije onoga dana kada su pala dva hrvatska MiG-a.

To, izgleda, nikome nije tada zasmetalo, pa zašto onda sada smeta, u čemu je razlika?“, pitali su iz HND.

„Nije vam to izazvalo neku naročito veliku poleminku, odnosno, to je bila jedna provokativna naslovnica koja je bila sračunata na to da izazove pažnju i reagovali su samo neki političari“, kaže za Ekonom:east Denis Kuljiš, poznati hrvatski novinar.

„Ulazeći u meru same naslovne strane, to je jedna, možda i uspela, šala“, smatra Kuljiš dodajući kako bi, da su piloti pogunuli, naslovna stvarno bila neukusna, a „ovako stvarno nema veze“. „Sve je legitimno u novinama, sa čime se možete provući“, zaključuje Kuljiš.

S druge strane, Miloš Vasić, novinar Vremena i dobar poznavalac prilika u Zagrebu, kaže da je sve ovo jedna licemerna reakcija.„Taj izraz ‘Obadva, obadva su pala’ se u Hrvatskoj koristi kao kad u Srbiji kažete ‘Džaba ste krečili’”, pojašnjava Vasić za Ekonom:east. “Nije problem ta naslovna, već je problem što Novosti počinju da liče na Feral tribjun, a to mnogima smeta”, zaključuje Vasić.

Politički manevar

Inače, Novosti su do početka decembra prošle godine, od kad se prodaju na trafikama u zavidnom broju primeraka, dostavljane poštom pretplatnicima, a u jednom trenutku pojavile su se i na internetu. Za njih pišu autori poput feralovca Viktora Ivančića i Borisa Rašete, iz Beograda Vladimir Arsenijević, Miša Vasić, Tanja Tagirov, ali i Igor Mandić sa kolumnom „Zauzeto, Hrvat!“.Dakle, respektabilna ekipa koja je pravila i pravi još respektabilnije novine i pokreće teške teme.

Nije daleko od istine Vasićeva tvrdnja da to mnogima smeta i da su samo čekali priliku da ih napadnu.Činjenica da je Predsedništvo Srpskog narodnog vijeća, kao najvišeg organa srpske manjinske uprave, izvršilo promenu na čelu ovog nedeljnika i za glavnog urednika postavilo Ivica Đikića, bivšeg urednika i sadašnjeg novinara riječkog „Novog lista“ , dok je Dragojevića pomerilo na dužnost odgovornog urednika, nije promena uređivačke politike već politički manevar Milorada Pupovca. Ako su u pravu oni koji se pribojavaju „novog Ferala“, onda sa „provokacijama“ nije završeno, bez obzira na to ko taj list uređuje.
Nenad Zorić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi