Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanić dostavio imovinsku kartu posle zahteva za smenu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 07. 2011.

Izvor: Politika

Tijanić dostavio imovinsku kartu posle zahteva za smenu

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je Upravnom odboru Radio televizije Srbije (RTS) smenu Aleksandra Tijanića, generalnog direktora Javnog servisa, zbog odbijanja da ovoj instituciji dostavi svoj imovinski list.



Kako kaže za „Politiku” Zlatko Minić, zamenik predsednika Odbora Agencije, Tijanić je to ipak učinio 17. juna kada mu je uručen predlog za razrešenje sa mesta prvog čoveka RTS-a.

– On i prethodni članovi Upravnog odbora RTS godinu dana su tvrdili da nisu funkcioneri i tražili razna tumačenja po kojima ne potpadaju pod obavezu zakona. Zbog toga, Agencija mu je prvo izrekla meru upozorenja, a kako ni posle toga nije dostavio izveštaj o imovini, usledio je predlog o razrešenju. U međuvremenu, Tijanić je podneo žalbu Odboru Agencije koja je odbijena – objašnjava Minić.

On ističe da smena generalnog direktora RTS, bez obzira na naknadno dostavljanje imovinske karte, zavisi od odluke Upravnog odbora ove medijske kuće. Naš sagovornik kaže i da je Tijanić podneo žalbu Upravnom sudu.

Tijanić je dostavio pisano saopštenje u kome navodi da on godinama dokazuje da nije državni funkcioner, da je izabran na konkursu i da „nijedan direktor evropskih javnih servisa ne sme da bude funkcioner, jer to vraća javni servis u status državnog radija i televizije”.

- Prošli Upravni odbor, posle konsultacija sa nadležnim ministarstvom, stao je na stanovište da tumačenja po kojima je celo rukovodstvo RTS sastavljeno od državnih funkcionera nije zakonito i suprotstavljeno je evropskom stavu o nezavisnoj poziciji javnih servisa. Pri tom, ja neprestano nudim svoju imovinsku kartu kao građanin, u karti nema ništa skriveno, tajanstveno ili bogato, ali je ne nudim kao funkcioner, već kao građanin– navodi Tijanić.

Ko falsifikuje suštinu spora i osnovno pitanje da li je zakonito da direktor Javnog servisa, i svi drugi direktori i glavni urednici RTS budu državni funkcioneri, pretvaraju u pitanje – zašto Tijanić krije svoju imovinsku kartu, koju ja besomučno nudim Agenciji ako me oslovi sa „građanine” a ne sa „funkcioneru”, pita Tijanić i zaključuje:

„Suštinska razlika između mene i gospođe Marković (Zorana Marković, direktorka Agencije, prim. aut.) jeste što ja tvrdim da je zakon loš ako me prokazuje kao državnog funkcionera a ne novinara, te da je takav zakon antievropski. Agencija kaže da nisam novinar, da sam funkcioner i da je zakon sasvim ok. Da li je?”

V. Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi