Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Paravinja po nalogu DB-a ubio Dadu Vujasinović?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 08. 2011.

Izvor: Pres

Paravinja po nalogu DB-a ubio Dadu Vujasinović?

Hrvati sigurni da je Paravinja učestvovao u organizaciji ubistva novinarke „Duge“, ili da je bio u tesnoj vezi sa organizatorima



Slučaj Antonije Bilić (17), devojke iz Drniša koja je, po svemu sudeći, početkom juna silovana i ubijena, lako bi mogao da pokrene i rešavanje čitavog niza nerazjašnjenih ubistava u Srbiji.

Naime, srpski i hrvatski istražni organi uvereni su da je Dragan Paravinja, osumnjičen za nestanak Bilićeve, umešan u likvidaciju novinarke Radislave Dade Vujasinović, ali i u druge zločine koji do sada nisu dobili epilog.

Takvu tvrdnju izneo je juče hrvatski „Jutarnji list“, a već u današnjem specijalu pod nazivom „Prava istina o Draganu Paravinji koja će šokirati naciju!“, koju Pres ekskluzivno objavljuje u Srbiji, iznosi se i niz novih detalja koji celoj priči daje mnogo veći značaj.

List navodi da je Dada oštro pisala protiv Željka Ražnatovića Arkana, koji joj je i lično pretio, kao i da bi Paravinjina povezanost sa ovim slučajem mogla da baci novo svetlo na slučaj nestale Antonije.

Plašio se crnog „mercedesa“


Istražioci sada otvaraju mogućnost da je, možda, Paravinja lagao u iskazu u Banjaluci da je ubio Antoniju i bacio njen leš u Krku.

- Toliko ga je strah povratka u Srbiju da postoji mogućnost da je lagao da je ubio Antoniju, samo da bi bio predat hrvatskoj policiji i vlastima, a ne srpskoj. Ono što sa sigurnošću možemo da tvrdimo je to da je Paravinja ili učestvovao u organizaciji ubistva Vujasinovićeve, ili je čvrsto povezan s organizatorima - prenosi list izjavu visokog zvaničnika u hrvatskom MUP-u.

Takođe, list prenosi izjavu Milorada Veljovića, direktora policije Srbije, koji kaže da MUP Srbije odnedavno proverava informacije da li Paravinja ima veze sa ubistvom poznate novinarke, ali i to da je policija došla do traga koji na to upućuje.

U tom slučaju lako bi se došlo i do rasvetljavanja drugih zločina u Srbiji, koji se već godinama vode kao nerešeni.

Hrvatska policija sigurna je da je Paravinja učestvovao u organizaciji ubistva novinarke „Duge“, ili da je bio u tesnoj vezi sa organizatorima. Sem toga, i sam Paravinja priznao je da o tom slučaju zna mnogo, ali da o tome ne želi da priča.

S druge strane, navodi list, slučaj „Vujasinović“ otvara i druga pitanja. Tako na primer, nedavno uhapšeni Ratko Mladić vodio je dnevnik u kome je zabeležio da su Dadu ubili Dušan Malović i Goran Vuković Majmun, a po nalogu nekadašnjeg ministra policije RS Miće Stanišića, tvrdi „Jutarnji list“.

Krvavi otisak prsta

Međutim, veza sa Majmunom, koji je do smrti bio vođa „voždovačkog ganga“, nije i jedina koja Paravinju dovodi u vezu sa mafijom. Naime, Sretko Kalinić Zver, nekadašnji pripadnik „zemunskog klana“, poreklom je iz Bišćana Donjih, odakle potiču i Paravinje.

Da stvar bude čudnija, Zver je vozio crni „mercedes“ beogradskih tablica, o kojem je u više navrata Paravinja pričao kao o vozilu koje je došlo da ga odvede u Srbiju, čega se panično bojao.

Sve to, navodi list, upućuje da se Paravinja zaista opravdano bojao srpske mafije, ali je veliko pitanje koliko to doista ima veze sa nestankom Antonije Bilić.

U ovom trenutku izvesno je samo da je Dada Vujasinović pronađena u krvi pored sačmarice kojom se navodno ubila. Međutim, kada je veštak 2008. godine potvrdio da je iz puške pucano dva puta, čitava priča o samoubistvu pala je u vodu. U međuvremenu, pojavio se još jedan trag - krvavi otisak prsta.

Hoće li upravo to, pita se novinar „Jutarnjeg lista“, biti ono što će presuditi Paravinji.

S druge strane, pouzdanog odgovora ko je ubio novinarku „Duge“, odnosno ko je i zašto naručio brutalnu egzekuciju nema ni danas, iako je prošlo punih 17 godina.

Branislav Tapušković, advokat porodice Vujasinović, komentarušići navode „Jutarnjeg lista“, kaže za Pres da su to sve neproverene informacije.

- Punih 15 godina nam je trebalo samo da dokažemo da se nije sama ubila - kaže poznati beogradski advokat.

- Duže od dve godine navodno se vodi nova istraga i još nas nisu obavestili ni o kakvim saznanjima.

Antrfile : Dolovac: Tražićemo saslušanje

Povodom sumnji i saznanja hrvatske policije, reagovalo je i Više javno tužilaštvo u Beogradu u kome se ističe da će se u najkraćem mogućem roku poslati zahtev istražnim telima u Hrvatskoj za saslušanje Dragana Paravinje u vezi sa ubistvom Dade Vujasinović.

- Ovo je sada jedan od prioriteta našeg tužilaštva - izjavila je Zagorka Dolovac, republički javni tužilac.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi