Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  VAC: Komisija za zaštitu konkurencije nas ignoriše
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 06. 2010.

Izvor: Politika

VAC: Komisija za zaštitu konkurencije nas ignoriše


Neshvatljivo je kako predsednica Komisije za zaštitu konkurencije može da tvrdi da Komisija nije izdala odobrenje za koncentraciju, kaže Paul Binder

Jedno od ključnih pitanja u privatizaciji „Večernjih novosti” jeste da li bi nemačka medijska grupa VAC tom kupovinom imala monopol na tržištu štampe. U ovoj kompaniji tvrde da su ispoštovali srpsko zakonodavstvo, kao i da su njihovi zahtevi i dopisi Komisiji za zaštitu konkurencije – ignorisani.

Paul Binder, portparol VAC-a, tvrdi da je odobrenje za koncentraciju odobreno po sili zakona, jer uprkos tome što su dostavljena sva potrebna dokumenta Komisija za zaštitu konkurencije nije donela nijedno od tri moguća rešenja u zakonom propisanom roku.

Naime, prema Binderovim rečima, kada je u novembru 2009. godine stupio na snagu novi Zakon o zaštiti konkurencije, od medijske grupacije VAC zahtevano je da preda novi zahtev u skladu sa važećim propisima. Što su, kako tvrde, i učinili 19. januara 2010. godine, a Komisija je bila u obavezi da donese odluku u roku od mesec dana od dana podnošenja zahteva.

„Komisija ima tri mogućnosti: da odobri zahtev za koncentraciju, da ga odbije ili da produži postupak za dalja tri meseca. Ako ne donese nijednu od ove tri odluke, nakon mesec dana od predaje zahteva koncentracija se smatra odobrenom”, objašnjava Binder i dodaje da u tom slučaju ne mora da se izda odobrenje u pismenoj formi, odnosno koncentracija je odobrena po sili zakona.

„U nedeljama koje su sledile od dana kada je VAC podneo zahtev, bili smo zamoljeni da u cilju potpunosti predamo dodatna dokumenta i pružimo odgovore na dalja pitanja u pogledu pomenutog zahteva”, stoji u Binderovom saopštenju, u kome on ističe da su do 3. marta ove godine bila predata sva dokumenta i pruženi svi odgovori. Od tog datuma je, dakle, Komisiji počeo da teče propisani rok od mesec dana u kojem je morala da donese odluku.

„Samim tim, na osnovu zakona, VAC je trebalo da dobije odluku najkasnije do 3. aprila. Međutim, do današnjeg dana Komisija nije donela nikakvu odluku o zahtevu za odobrenje koncentracije”, zaključuje Binder i dodaje da „srpska Komisija za zaštitu konkurencije sigurno zna da istekom 3. aprila 2010. godine zahtev za odobrenje koncentracije predat od strane medijske grupacije VAC važi kao odobren”.

„Odobrenje za koncentraciju proizlazi iz novog Zakona o zaštiti koncentracije i njegovo izdavanje se ne može pobiti”, kazao je on i dodao da je VAC 6. maja zamolio Komisiju da izda pismenu potvrdu da je koncentracija odobrena. Međutim, do danas odgovor nije dobijen.

„Iz tog razloga je neshvatljivo kako predsednica Komisije za zaštitu konkurencije može da tvrdi da Komisija nikada nije izdala odobrenje za koncentraciju. Polazimo od toga da su Komisiji i njenoj predsednici poznate odredbe Zakona o zaštiti konkurencije Republike Srbije i da se predsednica Komisije samo nerazumljivo izrazila”, naglasio je Binder.

Antrfile : Marković-Bajalović: Nije jasno ko kupuje, a ko prodaje „Novosti”


Komisija za zaštitu konkurencije nije dala dozvolu nemačkoj medijskoj grupi VAC da postane većinski vlasnik „Večernjih novosti”, istakla je Dijana Marković-Bajalović, predsednica Komisije, i objasnila da to nije učinjeno jer „nikada nije bilo jasno ni ko preuzima, a ni ko prodaje ’Novosti’”.

V. M. D.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi