Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko su osumnjičeni za ubistvo Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 06. 2010.

Izvor: Politika

Ko su osumnjičeni za ubistvo Ćuruvije


Bivši šef DB tvrdi da je služba, dok se on nalazio na njenom čelu, učinila sve što je mogla da bi se slučaj „Ćuruvija” rešio.

– Na osnovu operativnih informacija došli smo do imena trojice potencijalnih izvršilaca zločina: Luke Pejovića, Miroslava Kuraka i Zorana Ristovića Prike. Ono što je najbitnije jeste da je očevidac Ćuruvijinog ubistva, tokom policijske akcije „Sablja”, došao kod inspektora i rekao da osoba koja je pucala nije nosila masku. Posle toga su mu inspektori, kaže Petrović, dali knjigu sa fotografijama pripadnika JSO i kriminalaca. Posle razgledanja očevidac je pokazao na Luku Pejovića – kaže Petrović. Sva trojica potencijalnih ubica bili su pripadnici Jedinice za specijalne operacije. Pejović i Ristović brutalno su ubijeni.

Luka Pejović: identifikovan je kao jedan od izvršilaca ubistva Slavka Ćuruvije ubijen je 5. decembra 2000. godine u blizini svoje kuće u Dinarskoj ulici u Beogradu. Pucnjava se dogodila nekoliko minuta posle ponoći, dok je Pejović, u društvu Radula Kasalice, izlazio iz „mercedesa”. Tom prilikom ubica je iz zasede na njih ispalio više od 20 hitaca iz automatske puške „kalašnjikov”.Luka Pejović je bio poznat policiji, ali nikada nije osuđivan. U Beogradu je radio poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja, a njegovo ime vezivano je i za trgovinu narkoticima i naplatu dugova.

Zoran Ristović: bivši pripadnik JSO, pronađen je mrtav 4. juna u Košutnjaku. Ubijen je hicem u glavu. Nekoliko dana pre nego što je ubijen, Ristovića je telefonom pozvao jedan prijatelj i sa njim ugovorio da se vide. Prika je otišao na sastanak, ali se nije vratio. Njegova supruga, sa kojom je Ristović tada imao malo dete, obavestila je policiju o njegovom nestanku. Nekoliko dana kasnije, Ristovićevo telo nađeno je zakopano u Košutnjaku. Nekoliko meseci pre nego što je ubijen, Ristović je radio i kao šofer Momira Gavrilovića, operativca DB, koji je ubijen 4. avgusta 2001. godine.

Miroslav Kurak: više puta je dovođen u nikada do kraja rasvetljenu vezu sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije. Danas živi u Tanzaniji gde se bavi organizovanjem lova na afričku krupnu divljač. Na internet prezentaciji firme „Staze divlje Tanzanije”, sa sedištem u Dar es Salamu, istaknuto je da je Kurak, organizator lova, srpskog porekla, da ima vojno iskustvo i da tečno govori engleski, ruski i svahili. U Kurakovoj organizaciji, lov na bivole, krokodile, nilske konje ili divlje mačke u Tanzaniji košta od 10.000 (desetodnevni aranžman) do 45.000 američkih dolara (dvadesetodnevni aranžman).Miroslav Kurak je početkom devedesetih godina bio policajac, pripadnik javne bezbednosti. Kasnije prelazi u RDB, ali je napustio tajnu službu. Potom se jedno vreme bavio ugostiteljstvom, navodno je u mesecima po završetku bombardovanja 1999. godine bio suvlasnik noćnog kluba „Sanset” u hotelu „Metropol” u Beogradu.

M. D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi