Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kruševački mediji na ivici opstanka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 07. 2010.

Izvor: Blic - Srbija

Kruševački mediji na ivici opstanka


Kruševac - Većina lokalnih medija u Kruševcu je u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji. Zaposleni u nedeljniku „Pobeda“ prihvatili su da primaju minimalac, a iz prošle i ove godine duguje im se osam plata.

Televizija „Lastavica“ je u martu prestala sa emitovanjem, na TV „Plus“ smanjuju broj zaposlenih, a plate kasne i radnicima nedeljnika „Grad“.

Novinsko-izdavačko preduzeće „Pobeda“ privatizovano je u martu 2007. godine kada je prodato bugarskoj firmi „Mediasvjat“ za 1,81 miliona dinara. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza od strane vlasnika zaposleni u „Pobedi“ su veći deo 2009. godine proveli u štrajku, a 21. marta ove godine raskinut je ugovor sa „Mediasvjatom“.

- Iz prošle godine ostalo je šest neisplaćenih plata sa doprinosima za 12 zaposlenih, što je ukupno oko pet i po miliona dinara. U ovoj godini isplaćene su samo dve plate, a radnici su upravo potpisali aneks ugovora kojim prihvataju prelazak na minimalac od nekih 16.000 dinara. Imamo i milion dinara duga prema dobavljačima. Situacija je jako teška jer živimo jedino od oglašivača i štamparskih usluga, a toga je sve manje - kaže novinar Dragoljub Antić, koji je sredinom maja postavljen za zastupnika kapitala.

Drugi kruševački nedeljnik „Grad“, koji izlazi od 2002. godine, takođe je u veoma teškoj situaciji.

- Prihodi od marketinga su sve manji, a nemamo ni podršku lokalne samouprave. Ove godine od njih nismo dobili ni dinara. Radimo sa desetoro ljudi, a problem je što u ovoj situaciji ne možemo kadrovski da se obnovimo, jer su nas neki novinari napustili - priča Slavoljub Marković, glavni i odgovorni urednik „Grada“.

Televizija „Lastavica“ je u martu isključila signal, jer nije imala dovoljno para da plati taksu za emitovanje i neizvesno je da li će nastaviti rad.

- Nekada smo imali 30 zaposlenih, a sada je ostalo samo četvoro koji održavaju sistem na radiju. Tržište je malo, a naplata slaba. Imamo tako mali promet da ćemo uskoro „ispasti“ iz sistema PDV-a. Planiramo da nastavimo sa radom, ali kako kada još nismo isplatili ni stare obaveze, a nove se gomilaju - kaže Saša Remović, vlasnik RTV „Lastavica“.

Troškove su maksimalno smanjili i na Televiziji „Plus“.

- Sada nas ima 12 i za ovaj nivo programa to je neki minimum mada je ranije ovde bilo i 35, 40 radnika. Imamo nekoliko pouzdanih oglašivača koji, pomalo iznenađujuće, redovno plaćaju. Cene su nam minimalne, a plate se kreću od 15.000 dinara, pa do maksimalno 30.000 dinara. Isplate kasne otprilike jedan mesec. Na novac od lokalne samouprave ne možemo da računamo jer je vlasnik televizije Bratislav Gašić politički angažovan (predsednik SNS u Kruševcu, prim. autora), a najpouzdaniji prihodi su nam od SMS-a - rekao nam je Igor Milosavljević, direktor TV „Plus“.

Na konkursu RRA dozvole za emitovanje na lokalnom nivou dobile su tri televizijske i četiri radio stanice. RTV Kruševac ima dozvolu na regionalnom nivou i ova kuća za sada funkcioniše nešto bolje od privatnih medija jer prima dotacije iz budžeta.

Slaviša Milienković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi