Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Boris Tadić ubedljivo na prvom mestu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2010.

Izvor: Danas

Boris Tadić ubedljivo na prvom mestu


Koji političari najviše ilustruju dnevne novine u Srbiji i o zastupljenosti muškaraca i žena u dnevnoj štampi u Srbiji

istraživanje

Beograd - Tokom nedelju dana istraživanja, u dnevnoj štampi u Srbiji objavljeno je čak 45 fotografija predsednika Borisa Tadića, što je skoro tri puta više od drugoplasiranog političara kada je reč o zastupljenosti fotografija u sedam analiziranih dnevnih listova.

Na drugom mestu nalazi se ministar ekonomije Mlađan Dinkić sa 17 fotografija, dok se samo jedanput manje pojavio premijer Mirko Cvetković. Sa „skromnih“ 13 fotografija Božidar Đelić zauzeo je četvrto mesto na Danasovoj top listi najslikanijih političara u dnevnoj štampi, dok je peti ministar policije Ivica Dačić koji se pojavljuje na 11 fotografija.U istraživanju koje su sproveli novinari Danasa analizirani su listovi Politika, Večernje novosti, Blic, Pres, Kurir, Alo i Danas, a predsednik Tadić je osim što se nalazi na najviše fotografija i najčešće pominjan u tekstovima.

U dva dnevna lista, samo na jednoj strani istog dana pojavile su se tri fotografije predsednika Srbije. Čak ni pevač Milan Stanković u nedelji u kojoj se održao izbor za Pesmu Evrovizije nije uspeo da nadmaši aktuelnog predsednika Republike po broju objavljenih fotografija u domaćoj štampi. Ministri spoljnih poslova i rada Vuk Jeremić i Rasim Ljajić, kao i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, pojavljuju se na gotovo pet puta manje fotografija od prvoplasiranog. Od političarki najčešće fotografisane su predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Broj političara na fotografijama ne poklapa se u svim slučajevima sa pominjanjem njihovih imena u tekstovima, već se njihove fotografije neretko koriste i kao ilustracije za pojedine događaje, na primer, u Vladi Srbije. Od opozicionih političara najčešće se pominju, što u tekstovima, što na fotografijama lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, Nove Srbije Velimir Ilić, Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke i Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije.

Da se istraživanje Danasa uglavnom poklapa i sa opštom tendencijom o tome koji se političari najčešće pojavljuju u dnevnoj štampi, potvrđuje i Velimir Ćurgus Kazimir, direktor medijske dokumentacije Ebart. On navodi da se bez sumnje na najvećem broju fotografija pojavljuju Boris Tadić, Vuk Jeremić, Mlađan Dinkić, Tomislav Nikolić, da se izdvaja donekle i Ivica Dačić, dok su ostali mnogo manje zastupljeni. Prema njegovim rečima, to su političari koji su i najaktivniji i koji se ujedno najviše pominju i u tekstovima.- Sam broj fotografija određenih političara ne znači da se pominju uvek u pozitivnom kontekstu.

Specifično je da pojedine novine vode kampanje za ili protiv određenih političara. Na primer, Kurir često koristi fotografije Dinkića, Jelašića, Čedomira Jovanovića i Veroljuba Stevanovića u negativnom kontekstu - objašnjava za naš list Ćurgus Kazimir.Kada je reč o premijeru Cvetkoviću koji se našao na trećem mestu, Ćurgus Kazimir kaže da se, prema njihovim brojevima, Cvetković pojavljuje mnogo manje u odnosu na ostale, jer nije toliko aktivan kao, na primer, Dinkić. On dodaje i da Dačić u poslednje vreme radi na jačanju svog publiciteta.

- Imam utisak, međutim, da vremenom političari postaju sve manje atraktivni u medijima i da se mnogo više u poslednje vreme pojavljuju estradne zvezde i uhapšeni kriminalci - ističe naš sagovornik.

Antrfile :
O istraživanjuTokom istraživanja analizirano je sedam dnevnih listova u Srbiji - Politika, Danas, Večernje novosti, Blic, Pres, Kurir i Alo. U ovim listovima analizirani su svi sadržaji na redovnim rubrikama u periodu od 24. do 30. maja. U analizu nisu uključeni specijalni i periodični dodaci.
Lj. BUKVIĆ - B. CVEJIĆ

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi