Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šta Nemci poklanjaju?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2010.

Izvor: Pravda

Šta Nemci poklanjaju?


Vlada Vojvodine još nije donela odluku o ponudi VAC-a


Novi Sad – Vlada Vojvodine još nije odlučila da li će prihvatiti ponudunemačkog medijskog koncerna VAC da se odrekne svog dela od 55 odsto akcija upreduzeću „Dnevnik vojvodina pres“, a da mu se za uzvrat otpiše deo duga.

Preostalih 45 odsto pripada „Dnevnik holdingu“, koji je u vlasništvu Pokrajine.Obe sindikalne organizacije iz DVP prihvatile su ponudu VAC-a, dok sindikalci„Dnevnik holdinga“ zahtevaju da se ova ponuda odbije.

– Nejasno je šta VAC želi da pokloni, jer struktura kapitala u DVP nikada nijeutvrđena. Naš sindikat uputio je apel da se tužba protiv VAC-a ne povlači i dase njihov predlog ne prihvati. Oni, osim 2.200 evra osnivačkog kapitala, upreduzeću DVP nemaju ništa i te pare su sve što oni mogu da poklone.Pozdravljamo nalog iz pokrajinske vlade rukovodstvu holdinga da ništa nepotpisuju sa predstavnicima nemačke kompanije – kaže Steva Tomin, predsedniksindikata „Dnevnik holdinga“.

Pokrajinska sekretarka za informacije Ana TomanovaMakanova izjavila je da saponudom nemačkog medijskog koncerna treba biti oprezan, jer se ne zna da liVAC-u zaista pripada 55 odsto vlasništva u „Dnevnik Vojvodina presu“.

– Oni nisu ništa kupili, nemaju zgradu, niti mašine, i pitanje je gde jevrednost na koju pomenuti procenat treba da bude primenjen. Zaista ne znam štaoni to poklanjaju, ali ćemo ponudu pažljivo razmotriti. Dobro je što je onastigla u pisanom obliku, jer je VAC do sada često menjao predloge – izjavila jeMakanova.

Predstavnik VAC-a za Srbiju Peter Lange je krajem prošle nedelje rukovodstvu izaposlenima u „Dnevnik Vojvodina presu“ izložio ponudu ove kompanije, po kojojbi se VAC odrekao svojih akcija u ovoj firmi koja je izdavač lista „Dnevnik“.

– U želji da prekinemo nesuglasice, odlučili smo da svoj udeo u preduzećupoklonimo zaposlenima. Kako DVP nama duguje ukupno 3,2 miliona evra, imamonameru da bez ikakvih uslova otpišemo 1,8 miliona, dok bi isplata ostatka dugaod 1,4 miliona evra bila odložena za pet godina, a za ovo vreme grejs periodane bi bila obračunata kamata. Na taj način firma će imati pet godina da seoporavi i posle toga će se utvrditi plan po kome će se otplaćivati ostatak duga– izjavio je Lange.

On je istakao da će njihova ponuda biti realizovana jedino ukoliko se odustaneod međusobnih tužbi i potraživanja sa „Dnevnik holdingom“. Tužbe se tičuneizmirenih dugovanja, neispunjenih delova ugovora i spora oko osnivačkih pravana list „Dnevnik“, a iz holdinga je ranije saopšteno da od VAC-a potražuju šestmiliona evra. Na pitanje do kada će važiti njihova ponuda, Lange je kazao daponudu nisu oročili, ali da ipak „neće čekati do Božića“.

VAC je u petak saopštio da je za njih, ali i za radnike uvreda to što jeTomanovaMakanova njihovu ponudu ocenila kao bezvrednu. Iz te kompanije tvrde dasu za 55 odsto udela 2003. godine platili 2,7 miliona evra, tri godine kasnijeizdvojili 1,5 miliona evra za socijalni program, a u periodu od 2004. do 2008.godine dodatno investirali još 3,2 miliona evra. Savet zaposlenih i dvesindikalne organizacije u DVP su prihvatili ovu ponudu, a potez VAC-a supodržali, pored ostalih, misija OEBS-a u Srbiji, Udruženje novinara Srbije,Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Asocijacija slobodnih i nezavisnihsindikata.

Antrfile : Možda rešenje spora

Rešenje spora između nemačke medijske grupe VAC i Srbije je na dohvat ruke,piše nemački privredni dnevnik „Handelsblat“. List prenosi izjavu predstavnikaVACa, zaduženog za poslove u Srbiji Petera Langea, koji kaže da „izgleda kao dase klima menja“. – Konstatovao sam jasnu volju da se naši problemi reše – rekaoje Lange za „Handelsblat“.
S. Kostić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi