Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dobila otkaz zbog pitanja na konferenciji za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 09. 2010.

Izvor: Pres

Dobila otkaz zbog pitanja na konferenciji za štampu


Pančevo - Novinarka Slavice Jovanović, sa trideset godina staža, vodi tešku borbu da zadrži posao u RTV Pančevo. Nju rukovodstvo te kuće, kako tvrdi, pokušava da otera zbog ukazivanja na nepravilnosti u poslovanju i sindikalne borbe za prava zaposlenih.

Početkom novembra 2007. godine Jovanovićevoj je uručeno rešenje o otkazu, ali je rešenjem inspekcije rada vraćena na posao do okončanja sudskog spora, koji je pokrenula pred Osnovnim sudom u Pančevu.

Taj spor, međutim, ušao je u treću godinu, a kraj mu se ne nazire.Na pitanje kako je navukla na sebe gnev glavne urednice RTV Pančevo Nevene Simendić i direktorke Tatjane Jelesić, Jovanovićeva odgovara da su joj one zamerile zbog pitanja koja je postavila kao izveštač sa jedne konferencije za novinare, koja je održana 2007. godine.Naime, Jovanovićeva je tada sačekala kraj obraćanja lokalnim novinarima Slobodana Adžića, bivšeg predsednika pančevačkih demokrata, pa ga upitala šta ta stranka, kao većinska u gradskoj vlasti, misli da preduzme povodom mnogobrojnih propusta u radu, nediscipline, nenamenskog trošenja novca na RTV Pančevo i katastrofalnog rukovođenja tim elektronskim medijem. Tada su je, kaže, glavna urednica i direktorka kritikovale da je „polemisanjem pred osnivačima nanela ogromnu štetu preduzeću.“

Osim toga, Jovanovićevoj je, kako tvrdi, zamereno i što direktorku nije obavestila o razlozima neemitovanja jednog priloga o fluorografisanju, kao i dopuštanju da se reprizira prilog Radio Beograda o antifašističkom protestu u Novom Sadu!?

- Otkaz sam dobila kao dugogodišnji predsednik Samostalnog sindikata, a navedeni razlozi su iskorišćeni kao povod da se taj sindikat spreči u dokazivanju mnogobrojnih propusta u funkcionisanju RTV Pančevo i pronalaženju odgovornih za nenamensko trošenje novca koji smo dobijali od osnivača.

Bila sam na meti rukovodstva kuće i zbog borbe za prava radnika, redovne plate, poštovanje sistematizacije i nagrađivanje na osnovu rada - naglašava Slavica Jovanović.

Inače, 3. maja ove godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, Slavici Jovanović je uručena nagrada Zora. Sekretar UNS-a Nino Brajović je tada objasnio da joj je priznanje pripalo zbog odlučne borbe da se njena medijska kuća vrati profesionalnim i etičkim standardima.

Antrfile : Direktorka: Nije radila svoj posao
Tatjana Jelesić, direktorka RTV Pančevo, povodom ovog slučaja izjavila je da je osetljivo i nezahvalno davati otkaz novinarima.

- Međutim, to što je neko novinar ne znači da ne mora da poštuje svoje obaveze koje proizilaze iz Zakona o radu. Jovanovićeva je dobila otkaz zbog nepoštovanja radne discipline, a ne zbog borbe za slobodu novinarstva, sindikalne borbe i slobode mišljenja. Ona je udaljena sa posla isključivo zato što nije radila svoj posao, zato što je remetila i kršila radnu disciplinu i nije ispunjavala radne naloge koje je dobijala od urednika - rekla je Jelesićeva.
M.G.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi