Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarstvo i dalje opasna delatnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 09. 2010.

Izvor: RTS

Novinarstvo i dalje opasna delatnost


Najmanje 90 novinara ubijeno širom sveta od januara ove godine, što je 25 odsto više nego prošle godine, objavila nevladina organizacija "Pres emblem kempejn". Najopasnija zemlja za novinare i dalje Meksiko.

Od januara ove godine ubijeno je najmanje 90 novinara u 33 zemlje, što je 25 odsto više nego prošle godine, objavila je nevladina organizacija "Pres emblem kempejn" i pozvala novinarske organizacije i udruženja, kao i vlade da budu aktivnije u zaštiti novinara u zonama sukoba.

Najopasnija zemlja za novinare i dalje je Meksiko sa 13 ubijenih novinara, koji su izveštavali o ratu narkokartela koji se vodi u toj državi.

Na drugom mestu se nalaze Honduras i Pakistan, sa po devet ubijenih novinara.

Po pet novinara ubijeno je u Iraku, na severnom Kavkazu u Rusiji i na Filipinima, a 50 odsto svih ubistava novinara ove godine dogodilo se u tih šest zemalja.

Novinari su, obavljajući svoj posao, ove godine ubijani i u Somaliji, Indoneziji, Nepalu, Nigeriji, Kolumbiji, Avganistanu, Angoli, Tajlandu, Indiji, Venecueli i Ugandi.

Organizacija PEC pozvala je međunarodnu zajednicu da usvoji Povelju o zaštiti novinara, navele su agencije.

Ova organizacija je osnovana 2004. godine sa sedištem u Ženevi, sa ciljem jačanja pravne zaštite novinara i njihove zaštite u zonama sukoba i opasnim misijama.

Preuzeto sa sajta RTS-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi